Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Να δεσμευτεί η Τουρκία για σχέσεις καλής γειτονίας

Κομισιόν: Να δεσμευτεί η Τουρκία για σχέσεις καλής γειτονίας

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών καθησυχάζει την Αθήνα, λέγοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι «για εσωτερική κατανάλωση».

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών» δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους» τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσις.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών καθησυχάζει την Αθήνα, λέγοντας ότι η γλώσσα της Τουρκίας είναι «για εσωτερική κατανάλωση».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Παραπέμποντας σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους τούρκους πολίτες.

«Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του γερμανούυπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024