Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ αγάπησε την ελίτ: Η πλουσιότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων

Ο Τραμπ αγάπησε την ελίτ: Η πλουσιότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων

Η επιλογή ενός τραπεζίτη της Γουόλ Στριτ για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ενός μεγαλοεπενδυτή για το υπουργείο Εμπορίου μπορεί να μην... ταιριάζουν με έναν πρόεδρο που εξελέγη με σημαία τη «μάχη κατά ελίτ και κατεστημένου», αλλά ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα της κυβέρνησης Τραμπ: Αν τα πάμπλουτα στελέχη της είχαν κοινό πορτοφόλι, θα ήταν το πιο γεμάτο από κάθε προηγούμενης κυβέρνησης στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Η επιλογή ενός τραπεζίτη της Γουόλ Στριτ για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ενός μεγαλοεπενδυτή για το υπουργείο Εμπορίου μπορεί να μην… ταιριάζουν με έναν πρόεδρο που εξελέγη με σημαία τη «μάχη κατά ελίτ και κατεστημένου», αλλά ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα της κυβέρνησης Τραμπ: Αν τα πάμπλουτα στελέχη της είχαν κοινό πορτοφόλι, θα ήταν το πιο γεμάτο από κάθε προηγούμενης κυβέρνησης στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Ειδικά τα οικονομικά υπουργεία (πρωτίστως τα Οικονομικών και Εμπορίου) στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, στελεχώνονται κατά κανόνα από πλούσιους υπουργούς -η απερχόμενη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν εξαίρεση.

Όμως ο Τραμπ έχει διαλέξει και για τις υπόλοιπες θέσεις ζάμπλουτες προσωπικότητες. Και πέραν αυτού, η προφανής «αναντιστοιχία» του μηνύματος που έστελνε προεκλογικά και των επιλογών του είναι που προκαλούν τις περισσότερες επικρίσεις (ο Τραμπ είχε συνεχίσει τις επικρίσεις του Σάντερς απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον για τις «ακριβοπληρωμένες ομιλίες της στην Γουόλ Στριτ», και τελικά βάζει έναν από τη Γουόλ Στριτ στο ΥΠΟΙΚ).

Οι περισσότεροι από όσους έχει μέχρι τώρα επιλέξει ο Τραμπ γεννήθηκαν πολύ πλούσιοι, πήγαν σε ακριβά σχολεία και πανεπιστήμια και στη συνέχεια μεγάλωσαν, ως ενήλικες, την περιουσία που κληρονόμησαν. Όπως σημειώνει η Washington Post, θα απαρτίζουν την πλουσιότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Κι αυτό, ενώ επιπλέον η μέχρι στιγμής σχέση τους με την πολιτική περιοριζόταν στις δωρεές σε εκστρατείες υποψηφίων.

Δίπλα στον ΥΠΟΙΚ Μνούσιν, ο επόμενος υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είναι βιομήχανος με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Ο υφυπουργός τού Ρος, Τοντ Ρίκετς, είναι γιος επίσης δισεκατομμυριούχου και, μεταξύ άλλων, συνιδιοκτήτης της ομάδας Σικάγο Καμπς.

Η επόμενη υπουργός Παιδείας, Μπέτσι ντε Βος, είναι η νύφη του μεγαλοεπιχειρηματία Ρίτσαρντ ντε Βος -η περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται στα 5,1 δισ. δολάρια. Η υπουργός Μεταφορών, η Ελέιν Τσάο, είναι με τη σειρά της κόρη μεγαλο-εφοπλιστή.

Kαι η λίστα δεν έχει ακόμη κλείσει: Για το υπουργείο Ενέργειας ακούγεται το όνομα του Χάρολντ Χαμ – ένας πολυδισεκατομμυριούχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας που είναι στη 30ή θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, τα μέλη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεότερου του 2001, που επίσης είχε χαρακτηριστεί «κυβέρνηση πλουσίων», είχε συνολική περιουσία που θα αντιστοιχούσε, με την προσαρμογή του πληθωρισμού, σε 250 εκατ. δολαρίων του σήμερα, όπως υπενθυμίζει και πάλι η Washington Post. Κλάσμα δηλαδή όσων έχει μόνο ο υπουργός Εμπορίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024