Τι θα κάνει ο Ρέντσι αν χάσει την Κυριακή;
Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα εντείνεται η σεναριολογία για την επόμενη μέρα. Την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις συρρικνώνεται το προβάδισμα του «όχι», ο Ρέντσι δίνει μάχη για το πολιτικό του μέλλον.

Τέσσερις ημέρες πριν το δημοψήφισμα τόσο το μέτωπο του «ναι», όσο και του «όχι», καταβάλλουν προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. «Οι ιταλοί δεν θα κρίνουν το έργο μου, ούτε το σπρεντ των ομολόγων. Θα πρέπει να εκφραστούν μόνον για την συνταγματική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι στην εφημερίδα Il Messagero. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αν κερδίσει την αναμέτρηση θα ζητήσει άδεια από το ιταλικό κοινοβούλιο για να μπορεί να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, στην αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, σε περίπτωση ήττας ο Mατέο Ρέντσι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα. Δεν αποκλείεται να του δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με κύριο στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη.
Πρόωρες εκλογές αν επικρατήσει το «ναι»;
Αν κερδίσει το δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να τεθεί κανένα θέμα παραίτησης, όπως υπογράμμισαν και κυβερνητικές πηγές. Δεν αποκλείεται ωστόσο να επιλέξει, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, την οδό των εκλογών για να ενισχύσει το κόμμα και το πολιτικό του προφίλ. Από το μέτωπο του «ναι» τις ώρες αυτές διαρρέουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά με τα ποσοστά του «όχι» έχει μειωθεί.
Θα πρέπει και να εξακριβωθεί τι θα επιλέξουν τα πέντε εκατομμύρια Ιταλών που έχουν καταθέσεις σε συνολικά οκτώ τράπεζες, οι οποίες κρίνονται «μη υγιείς». Με το «όχι», έγραψε ο βρετανικός τύπος, μπορεί να κινδυνεύσουν με χρεοκοπία. Παράλληλα, μισό εκατομμύριο Ιταλοί δεκαοκτώ ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η ψήφος 1,5 εκατομμυρίου απόδημων Ιταλών. Ο ιταλός πρωθυπουργός τους έγραψε μάλιστα ειδική επιστολή για να τους πείσει να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Deutsche Welle
- Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μετά τη σφαγή με τους 250 νεκρούς
- Απεργούν στις 24 Απριλίου οι εργαζόμενοι στους δήμους – Τα αιτήματά τους
- Άκσηση: Η «ασπίδα» για το άγχος και την κατάθλιψη
- Άστατος ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη – Πού θα βρέξει
- Εμπόδια στις καινοτόμες θεραπείες τα μειωμένα κίνητρα για κλινικές μελέτες
- Πλησιάζουν «ταβάνι» οι τιμές στα ακίνητα
- «The Invite»: Η νέα δραματική κομεντί με τους Ολίβια Γουάιλντ, Σεθ Ρόγκεν, Πενέλοπε Κρουζ
- Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείς τις παρεξηγήσεις στη σχέση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442