Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις ημέρες επαναληπτικών προβολών από το Πανόραμα στην Ααβόρα

Τρεις ημέρες επαναληπτικών προβολών από το Πανόραμα στην Ααβόρα

Αν και έριξε αυλαία στις 27 Νοεμβρίου, το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δεν εγκαταλείπει ακόμη την πόλη. Συνεχίζει με τριήμερο επαναληπτικών προβολών επιλεγμένων ταινιών (28-30/11), στην Ααβόρα. Η σημερινή ημέρα προβολών (Τρίτη 29/11) ξεκινά στις 18:00 με μια από τις ωραιότερες ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου: το «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» (2008) με την Αλεξία Καλτσίκη και τον αξέχαστο […]

Αν και έριξε αυλαία στις 27 Νοεμβρίου, το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δεν εγκαταλείπει ακόμη την πόλη. Συνεχίζει με τριήμερο επαναληπτικών προβολών επιλεγμένων ταινιών (28-30/11), στην Ααβόρα.

Η σημερινή ημέρα προβολών (Τρίτη 29/11) ξεκινά στις 18:00 με μια από τις ωραιότερες ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου: το «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» (2008) με την Αλεξία Καλτσίκη και τον αξέχαστο Λευτέρη Βογιατζή.

Ταινίες των Αλεξάντερ Πέϊν και Φρεντερίκ Ροσίφ θα περιλαμβάνονται επίσης στις σημερινές επαναληπτικές προβολές του «Πανοράματος». Κρασιά, αμπελώνες, φλερτ και δύο άντρες σε υπαρξιακή κρίση. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει την δημοφιλή ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Πλαγίως» (2004) που προβάλλεται σήμερα στις 21:45, στην Ααβόρα.

Ο ελληνοαμερικάνος Πέϊν, παρέα με τον συμπατριώτη και μόνιμο πια συνεργάτη του διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, απόλυτα πιστός στο χαμηλότονο και ανθρωποκεντρικό ύφος του, δημιούργησε μια ταινία που εκτόξευσε την καριέρα του, καθιερώνοντας το απόλυτα προσωπικό στυλ του.

Ο Μάιλς, επίδοξος συγγραφέας και λάτρης του κρασιού, και ο Τζακ, ένας ημι-αποτυχημένος ηθοποιός που παντρεύεται σε λίγες μέρες, ξεκινούν για κρασοκατάνυξη στους αμπελώνες της Σάντα Μπάρμπαρα. Η γνωριμία τους με δυο σερβιτόρες θα φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που τους χωρίζουν, αλλά και τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους. Ο Τζακ αναζητά να «γευτεί την ελευθερία για μία τελευταία φορά», ενώ ο Μάιλς αναζητά την τελειότητα σε ένα μπουκάλι κρασί. Ένα αλλόκοτο δίδυμο που μοιράζεται τον ίδιο μεθυστικό συνδυασμό αποτυχημένης φιλοδοξίας και ξεθωριασμένης νιότης. H ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ σεναρίου.
Πρωταγωνιστούν οι Πολ Τζιαμάτι και Τόμας Χέιντεν Τσερτς.

Νωρίτερα, στις 20:00, θα προβληθεί ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τον ισπανικό εμφύλιο: Η γαλλική μαυρόασπρη ταινία «Πεθαίνοντας στην Μαδρίτη» (1963) του Φρεντερίκ Ροσίφ με αφηγητή τον σπουδαίο Τζον Γκίλγουντ και μουσική του Μορίς Ζαρ. Το φιλμ, κλασικό πια, κέρδισε υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Ο γάλλος Φρεντερίκ Ροσιφ αναμειγνύει οπτικό υλικό από πολεμικές ανταποκρίσεις με δικά του πλάνα από την Ισπανία του Φράνκο για να καταδείξει τα συνεχιζόμενα πάθη των Ισπανών κατά την διάρκεια του καθεστώτος. Ο θάνατος του Λόρκα, οι Διεθνείς Ταξιαρχίες, η μάχη της Μαδρίτης, η Γκουέρνικα, οι Βάσκοι, τα παιδιά πρόσφυγες… Όλα είναι εδώ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

29|ΤΡΙΤΗ

18.00 • ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ / Athens-Istanbul (2008, Ελλάδα, 103’)
Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

20.00 • ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ / Mourir a Madrid (1963, Γαλλία, 85’)
Σκηνοθεσία: Frederic Rossif

21.45 • ΠΛΑΓΙΩΣ / Sideways (2004, ΗΠΑ, 126’)
Σκηνοθεσία: Alexander Payne

30|ΤΕΤΑΡΤΗ

18.00 • Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ /The Woman Who Dreamed (1987, Ελλάδα, 105’)
Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

20.00 • VIVA LA MUERTE – (1971, Γαλλία, Τυνησία, 90’)
Σκηνοθεσία: Fernando Arrabal

22.15 • ΟΙ ΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ /I pugni in tasca (1965, Ιταλία, 108’)
Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio

www.panoramafest.org

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024