Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προτείνει το Ποτάμι

Τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προτείνει το Ποτάμι

Το Ποτάμι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη θεσμοθέτηση Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα συνδράμει την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Το Ποτάμι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη θεσμοθέτηση Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα συνδράμει την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Χαιρετίζοντας εκδήλωση του κινήματος για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο, ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις»: «Όλοι μιλούν για συνεννόηση αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ καθ. Λουκά Τσούκαλη, του ομότιμου καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστου Ροζάκη αλλά και του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου, ο πρέσβης ε.τ.και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού, Γιώργος Κακλίκης, παρουσίασε την πρόταση αναφέροντας:

«Το Ποτάμι κρίνει κορυφαία πολιτική επιταγή την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα, τον συντονισμό πληροφοριών και την ασφάλεια των πόρων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι αμιγώς κυβερνητικό σώμα».

Σύμφωνα με τον κ. Κακλίκη, το συμβούλιο αυτό θα πρέπει να υπάγεται και να συγκαλείται από τον πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ενώ σε αυτό θα μετέχουν μόνιμα οι εκλεγμένοι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη και ένας υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συμβούλιο, ενώ θα προσκαλούνται και άλλοι υπουργοί κατά περίπτωση. Επίσης, μέλη μόνιμα και με λόγο, θα πρέπει να είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γγ του ΥΠΕΞ και ο διοικητής της ΕΥΠ.

«Οι αμφιβολίες μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με επιμέρους ασφαλιστικές δικλείδες. Το ζητούμενο εδώ είναι η διακομματική συναίνεση στο διηνεκές», τόνισε ο κ. Κακλίκης.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην παρέμβασή του, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η διατήρηση της άμεσης στενής σχέσης σε όλα τα επίπεδα με τη γείτονα χώρα, με την απαράβατη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες, δηλαδή εν προκειμένω τη συνθήκη της Λωζάνης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτελεί τη μόνιμη βασική επιλογή για την ειρήνη, την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και την απάλειψη κάθε ενδεχόμενης διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Η Ντόρα Μπακογιάννη απέδωσε εύσημα στο Ποτάμι για τη πρωτοβουλία που πήρε, καθώς, όπως είπε, πολύς κόσμος ασχολείται πλέον με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ευχήθηκε η σημερινή εκδήλωση να είναι η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου για την αναγκαία και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να φανεί ισότιμος, αν όχι ανώτερος, του Ατατούρκ. «Ο πατέρας του έθνους πρέπει να είναι ο Ερντογάν και κανένας άλλος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την ένωση των Κούρδων που ζουν στα σύνορα της, ώστε να μην ξυπνήσουν αισθήματα ανεξαρτητοποίησης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθ. Λουκάς Τσούκαλης, αναλύοντας το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας, ανέφερε ότι «πρώτα από όλα, πρέπει να αποφύγουμε άλλο ένα εθνικό πρωτάθλημα ανέξοδου πατριωτισμού ανάμεσα σε «δημαγωγούς» και «μειοδότες».Να επενδύσουμε στις συμμαχίες εκτός συνόρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δική μας αξιοπιστία και αναζητώντας εθνικούς εκπροσώπους που μιλάνε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι άλλοι. Με άλλα λόγια, να κάνουμε όλα αυτά που λείπουν σήμερα σε μια Ελλάδα εξασθενημένη, διχασμένη στο εσωτερικό και με πολύ περιορισμένο ειδικό βάρος εκτός συνόρων».

O ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστος Ροζάκης, από την πλευρά του στάθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης και τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβητεί την συνθήκη. Ως πρώτο λόγο ανέφερε ότι ο Ερντογάν θέλει να αμαυρώσει τον Κεμάλ και την ιστορία του, και ο καλύτερος τρόπος είναι να αμφισβητήσει την επιτυχία της συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του με τη Συρία και το Ιράκ.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των ευρωβουλευτών του κινήματος να καταψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, τονίζοντας: «Η αντίδραση αυτή του ΕΚ, είναι όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Αναποτελεσματική, γιατί όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν την χρησιμοποιεί για να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τον εθνικισμό των πολιτών της Τουρκίας. Εγκυμονεί δε κινδύνους, γιατί δίνει στον Τούρκο πρόεδρο το κίνητρο να παίξει με τις αντοχές της Ευρώπης, ανοίγοντας σιωπηρά και σε μικρό βαθμό την στρόφιγγα των προσφύγων. Ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας, θα οδηγήσει στον μόνιμο εγκλωβισμό τους στη χώρα μας» εκτίμησε ο κ. Κύρκος.

Ο ευρωβουλευτής κατέθεσε τρεις προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό: 1. «Έκκληση των Βρυξελλών: Μεταξύ Πάσχα και Ραμαζανιού όλα τα παιδιά σε σπίτι!».2. «Να στηρίξουμε τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας με κάθε τρόπο».3. «Να συγκροτηθεί μια διακομματική επιτροπή εργασίας για να βοηθήσει στην απορρόφησης των υπαρχόντων κονδυλίων».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ενώ μαγνητοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πολ Μανιέτ, Βέλγος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Άννα Διαμαντοπούλου, η Μαριλένα Κόππα, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών Ν. Δημόπουλος, διπλωμάτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024