Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο γάμος τελικά «σκοτώνει» τον έρωτα ή μήπως όχι;

Ο γάμος τελικά «σκοτώνει» τον έρωτα ή μήπως όχι;

Υπάρχουν πολλές αλλαγές τις οποίες βιώνει ο άνδρας ως προς τη σεξουαλική του ζωή μέσα στο γάμο. Άλλες τον επηρεάζουν θετικά διατηρώντας, ενισχύοντας τη σεξουαλική του «σπίθα», ενώ άλλες μπορεί να επιφέρουν μέχρι και σεξουαλική «σιγή».

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αργύρης Θεοδωρόπουλος**, ψυχολόγος

Υπάρχουν πολλές αλλαγές τις οποίες βιώνει ο άνδρας ως προς τη σεξουαλική του ζωή μέσα στο γάμο. Άλλες τον επηρεάζουν θετικά διατηρώντας, ενισχύοντας τη σεξουαλική του «σπίθα», ενώ άλλες μπορεί να επιφέρουν μέχρι και σεξουαλική «σιγή».

Καταρχάς, ως προς τις σωματικές αλλαγές, την εξωτερική εμφάνιση του άνδρα καθώς μεγαλώνει, υπάρχει η τάση να μειώνεται η μυϊκή μάζα και να αυξάνεται ο λιπώδης ιστός. Υπάρχει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας όταν ο άνδρας επιλέγει επιβλαβείς συνήθειες, όπως είναι η καθιστική ζωή, η αυξημένη χρήση αλκοόλ και η κακή διατροφή. Η αύξηση του σωματικού βάρους κάνει τον άνδρα να έχει λιγότερη δύναμη και αντοχή. Συμβάλλει στη γρηγορότερη σωματική κόπωση και έτσι νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις δυνάμεις που είχε έως πρόσφατα να τον προδίδουν μέσα στην καθημερινότητα καθώς περπατάει, αθλείται και κάνει σεξ. Αντίθετα, οι σωστές διατροφικές συνήθειες, η άθληση και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους τον βοηθούν να διατηρεί τις σωματικές του δυνάμεις και τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

Επίσης, με την πάροδο των ετών και, κυρίως ο άνδρας που δεν προσέχει τη σωματική του υγεία, είναι πιθανό να παρουσιάσει ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η υπέρταση, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική του λειτουργία. Ένας άνδρας με καρδιολογικά προβλήματα έχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει διαταραχή της στύσης μετά από αρκετά χρόνια της πάθησης. Η σταθερή ρύθμιση του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής υγείας, που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη σεξουαλική λειτουργία.

Θα συνεχίσουμε μιλώντας για τη σεξουαλική επιθυμία, η οποία είναι το πρώτο απαραίτητο στάδιο, το «κλειδί» που ανοίγει την «πόρτα» για τη σεξουαλική λειτουργία. Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φράση «ο γάμος σκοτώνει το σεξ». Αυτή θέλει να πει ότι μειώνεται σταδιακά και χάνεται η σεξουαλική μας επιθυμία.

Πώς γίνεται αυτό;

Όταν για παράδειγμα δεν προσέχουμε την εξωτερική μας τότε ο ένας σταματάει να είναι ελκυστικός για τον άλλο. Ο άνδρας παχαίνει, καπνίζει ενώ η γυναίκα και εκείνη δεν προσέχει το ντύσιμό της και αποκτά περιττά κιλά. Ακόμη ο άνδρας δεν πρέπει να κουβαλάει τα προβλήματα της εργασίας του στο σπίτι. Όταν γκρινιάζει, βρίζει και παραπονιέται για τις αδικίες που του συμβαίνουν τότε γίνεται μη ερωτικός στα μάτια της συζύγου του. Επίσης η έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης απομακρύνουν ερωτικά τους συζύγους. Ή όταν οι σύζυγοι είναι μόνος γονείς, εστιασμένοι υπερβολικά στην ανατροφή των παιδιών (παιδοκεντρική οικογένεια), τότε η προσωπική, ερωτική ζωή του ζευγαριού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αντίθετα, όταν έχουν σε προτεραιότητα να επικοινωνούν, να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να κοιτάζουν με εκτίμηση και περηφάνια ο ένας τον άλλο τότε διατηρούν τη σεξουαλικότητά τους ζωντανή. Όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ζήλια αλλά εμπιστοσύνη και ο ένας ενισχύει τον άλλο η ερωτική επιθυμία παραμένει δυνατή. Τότε όχι μόνο δεν μειώνεται η συχνότητα των ερωτικών επαφών αλλά το ζευγάρι βιώνει μεγαλύτερη ένωση και απόλαυση μέσα από το σεξ. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, ο ένας μαθαίνει καλύτερα το σώμα του άλλου, ανακαλύπτει τις ερωτογενείς του ζώνες. Έτσι τα προκαταρκτικά παιχνίδια μπορεί να είναι πιο απολαυστικά, η φάση της διείσδυσης πιο ηδονική και η οργασμική κορύφωση πιο έντονη. Πράγματι, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι τους πιο δυνατούς, απολαυστικούς οργασμούς τους βίωσαν κατά τις σεξουαλικές επαφές μέσα στα χρόνια της έγγαμης ζωής.

Μέσα σε όλα, έρχεται να προστεθεί και μια ακόμη που για τους περισσότερους άνδρες αποτελεί θετική εξέλιξη, η αύξηση του χρόνου της διείσδυσης μέχρι να έρθει η εκσπερμάτιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική ευχαρίστηση και για τους δύο συντρόφους.

Ο γάμος λοιπόν δεν «σκοτώνει» το σεξ ούτε είναι ένα «βάσανο» για τον άνδρα. Σημασία έχει πώς θα καθορίσει ο ίδιος ο άνδρας, με τη συμμετοχή της γυναίκας, για το πώς θα εξελιχτεί η σεξουαλική ζωή. Όταν μέσα σε ένα γάμο κυριαρχούν οι εντάσεις, οι τσακωμοί, η ζήλια, η έλλειψη διαλόγου και η συναισθηματική απομάκρυνση τότε το ζευγάρι οδεύει στη σεξουαλική σιγή. Αντίθετα, όταν επικρατούν η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία, η φροντίδα, η τρυφερότητα, ο αυθορμητισμός και το συναισθηματικό πλησίασμα τότε η σεξουαλική ζωή απογειώνεται!

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024