Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντερικά βακτήρια ένοχα για την επαναπρόσληψη των περιττών κιλών

Εντερικά βακτήρια ένοχα για την επαναπρόσληψη των περιττών κιλών

Μια νέα πιθανή απάντηση στο γιατί πολλοί άνθρωποι ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχουν χάσει μετά από δίαιτα δίνουν ισραηλινοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος σε βακτήρια του εντέρου.

Μια νέα πιθανή απάντηση στο γιατί πολλοί άνθρωποι ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχουν χάσει μετά από δίαιτα δίνουν ισραηλινοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος σε βακτήρια του εντέρου.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Nature, ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, κάνοντας πειράματα με ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου κρατούν στη «μνήμη» τους την παχυσαρκία με αποτέλεσμα να συντελούν στην επαναπρόσληψη των απολεσθέντων κιλών.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η παχυσαρκία δημιουργεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, στο μικροβίωμα που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» είναι που κάνει το σωματικό βάρος να επανέρχεται μετά την αρχική απώλειά του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τα πειραματικά αποτελέσματα και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες της παχυσαρκίας, οι οποίες θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, π.χ. μέσω χορήγησης προβιοτικών ή αντιβιοτικών.

«Η νέα έρευνα μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους μέσω δίαιτας» σημειώνει ο Δρ Ελινάβ και προσθέτει ότι προς το παρόν, παραμένει άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός (πιθανώς στον μεταβολισμό) με τον οποίο τα μικρόβια «θυμούνται» την παχυσαρκία και συμβάλλουν στην επανάκτηση του βάρους.

Μένει πάντως να αποδειχθεί ότι όντως ισχύει στους ανθρώπους ό,τι και στα τρωκτικά και επιπλέον πρέπει να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό επηρεάζουν τα βακτήρια την επιτυχία ή αποτυχία μιας δίαιτας. Το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά σε μόνιμη βάση αγγίζει το 80%.

«Είναι πιθανό τα βακτήρια του εντέρου να παίζουν μικρό μόνο ρόλο σε αυτό. Τελικά, η κύρια αιτία που οι άνθρωποιν ξαναβάζουν κιλά, μπορεί να είναι απλώς επειδή ‘σπάνε’ τη δίαιτά τους» προσθέτει ο Δρ Ελινάβ.

Όμως, οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετούν την πιθανή επίπτωση του εντερικού μικροβίωματος στο σωματικό βάρος των ανθρώπων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024