Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικο έντυπο British Medical Journal.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικο έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κι Σαν, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.000 γυναίκες και 42.600 άνδρες, για μια περίοδο 25 ετών. Ανά τετραετία οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία τους.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Αρκούσε η αντικατάσταση μόνο 1% αυτών των λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα, μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της καρδιακής πάθησης κατά 4% έως 8%.

«Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ‘το βούτυρο επιστρέφει’», σχολιάζει ο καθηγητής Διαιτολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Φρανκ Χου.

«Τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να αποτελούν πάνω από το 10% των συνολικών καθημερινών θερμίδων», προσθέτει ο Δρ Σαν.

Οι ερευνητές συστήνουν τέλος στους καταναλωτές, για προληπτικούς λόγους, να αντικαταστήσουν -όσο μπορούν- τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το λίπος του κρέατος, το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα) με μονοακόρεστα (όπως το ελαιόλαδο), πολυακόρεστα (όπως οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, η σόγια, τα άγρια χόρτα και τα λιπαρά ψάρια), πλήρη δημητριακά και φυτικές πρωτεΐνες, προκειμένου να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024