Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΓΓ του ΟΗΕ προς Ανασταστασιάδη-Ακιντζί: Να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προς Ανασταστασιάδη-Ακιντζί: Να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία

Έκκληση να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να φθάσουν σε διευθέτηση εντός του 2016 απευθύνει στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως ένα «προσωρινό πισωγύρισμα» δεν είναι ασυνήθιστο στις ειρηνευτικές διαδικασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και τονίζει ότι δεν «πρέπει να αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να ξεγλιστρήσει». Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με τους Τζο Μπάιντεν και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Έκκληση να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να φθάσουν σε διευθέτηση εντός του 2016 απευθύνει στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως ένα «προσωρινό πισωγύρισμα» δεν είναι ασυνήθιστο στις ειρηνευτικές διαδικασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και τονίζει ότι δεν «πρέπει να αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να ξεγλιστρήσει».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, εν τω μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σκιά του αδιεξόδου στο Μον Πελεράν.

Η ανακοίνωση του Μπαν Γκι-μουν:

«Ο Γενικός Γραμματέας έχει ενημερωθεί από τον Ειδικό Σύμβουλό του για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών που έλαβαν χώρα μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Αναστασιάδη, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας στις 7-11 Νοεμβρίου και στις 20 με 21 Νοεμβρίου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, οι συνομιλίες δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τη συμφωνία σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική προσαρμογή και αποφάσισαν ότι θα επιστρέψουν στην Κύπρο να προβληματιστούν σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός.

Ο Γενικός Γραμματέας συμμερίζεται την απογοήτευση των δύο ηγετών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι οι συναντήσεις στο Μον Πελεράν θα άνοιγαν το δρόμο για την τελική φάση των συνομιλιών. Την ίδια νύχτα της 21ης ​​Νοεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες που συγκεντρώθηκαν στη ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, για τη στήριξη του κοινού οράματος των ηγετών για ενωμένη πατρίδα. Ο Γενικός Γραμματέας είναι σίγουρος για τη συνεχή επιθυμία των ηγετών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές με μια αμοιβαία επωφελή λύση. Οι Κύπριοι δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

Ο ΓΓ ενθαρρύνει τους κ. Ακιντζί και Αναστασιάδη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεραστεί κι αυτό το συγκεκριμένο εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που είχαν αναλάβει στο Μον Πελεράν. Έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια κατά τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, προωθώντας τις συνομιλίες τους περισσότερο από ποτέ πριν. Θα πρέπει να συνεχίσουν να βασίζονται στα ουσιαστικά επιτεύγματά τους. Ο ΓΓ καλεί τους ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσα στο 2016. Ειδικά σε μια περιοχή και σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη ένταση, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να ξεγλιστρήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες για την επίτευξη του κοινού στόχου τους, σεβόμενοι ταυτόχρονα το γεγονός ότι το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κύπριους, για όλους τους Κύπριους. Θα έρθει σε επαφή με τους δύο ηγέτες σύντομα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλό του, ο οποίος αξιολογεί επί του παρόντος την κατάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν τυχόν δηλώσεις και ενέργειες που θα κάνουν την επανέναρξη των συνομιλιών πιο δύσκολη. Τους θυμίζει ότι ένα προσωρινό πισωγύρισμα δεν είναι ασυνήθιστο στις ειρηνευτικές διαδικασίες, καθώς οι συνομιλίες προσεγγίζουν ένα τελικό στάδιο.

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να υποστηρίξουν τους ηγέτες κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, γεγονός ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις και το μέλλον της Κύπρου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024