Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Oι περιπέτειες των Ιταλών, του Ρέντσι και της ΕΕ με το δημοψήφισμα

Oι περιπέτειες των Ιταλών, του Ρέντσι και της ΕΕ με το δημοψήφισμα

Ξεκίνησε ως μια ενδιαφέρουσα μεταρρύθμιση και ενδέχεται να εξελιχθεί στον νέο πονοκέφαλο της ΕΕ, σε μια σειρά πονοκεφάλων που έρχονται το 2017 στην Ευρώπη. Ο λόγος για το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο ίσως προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Ξεκίνησε ως μια ενδιαφέρουσα μεταρρύθμιση και ενδέχεται να εξελιχθεί στον νέο πονοκέφαλο της ΕΕ, σε μια σειρά πονοκεφάλων που έρχονται το 2017 στην Ευρώπη: εκλογές στην Φινλανδία, στην Ολλανδία και -κυρίως στη Γαλλία. Ασφαλώς και στην Γερμανία -περί τα τέλη του επόμενου έτους- αν και εκεί οι βεβαιότητες είναι περισσότερες.

Ο λόγος για το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο ίσως προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν βεβαίως από τη Βουλή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητο να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αρκετοί δεν έχουν καταλάβει γιατί το έκανε, ο ίδιος δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να το εξηγήσει.

Πάντως, οι πολίτες θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν επί των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ως στόχο, να περιοριστεί η διάσημη κυβερνητική αστάθεια της Ιταλίας.

Στις αλλαγές που προτείνονται είναι ένα πιο ισορροπημένο σύστημα συνύπαρξης μεταξύ Βουλής και Γερουσίας με δραστικό περιορισμό των εδρών της Γερουσίας, αλλά και του τρόπου επιλογής των μελών της.

Για την κυβέρνηση, η χώρα θα γίνει πιο σταθερή σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Η Αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση (ο πρωθυπουργός βασικά) θα γίνει πιο ισχυρή σε βάρος όμως άλλων θεσμών και πυλώνων της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για την Αντιπολίτευση: το «όχι» στο δημοψήφισμα στηρίζει ασφαλώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο -ενισχυμένο και από τις πρόσφατες επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο- η Forza Italia, αλλά και αρκετοί από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού.

Εκεί ακριβώς είναι και το πρόβλημα του Ρέντσι. Αρκετοί θεωρούν ότι υπερεκτίμησε τις δυνατότητες και τη δημοτικότητά του, χωρίς να βλέπει το αυτονόητο: το δημοψήφισμα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρωθούν εναντίον του οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και οι άσπονδοι φίλοι.

Είναι και τα οικονομικά προβλήματα που βοηθούν σε αυτήν ακριβώς τη συσπείρωση: η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ πάντοτε υπάρχει και το αγκάθι των τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος κάθε τόσο τα βάζει με τις Βρυξέλλες ή/και την Μέρκελ για τις πολιτικές λιτότητας, ενώ πρόσφατα μίλησε στα ΜΜΕ από το πρωθυπουργικό του γραφείο με μια θάλασσα από ιταλικές σημαίες πίσω του. Περιέργως, απουσίαζε η σημαία της ΕΕ…

Ο Ρέντσι βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το «όχι», ξεκαθάρισε ότι θα εάν χάσει, θα φύγει. Ούτε καν σε κυβέρνηση τεχνοκρατών: καθαρή παραίτηση.

Παράλληλα, βέβαια, επικαλείται τη «σιωπηλή πλειοψηφία», αυτή ακριβώς που επικαλέστηκε και ο Τραμπ, κερδίζοντας τους εκλέκτορες και τον Λευκό Οίκο.

Τα βάζει βέβαια και με τη Δεξιά του Μπερλουσκόνι που τώρα είναι αντίθετη σε αλλαγές που κάποτε επιθυμούσε.

Η Forza Italia θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος, ανάλογα με το «σινιάλο» που θα δώσει στους ψηφοφόρους της για το δημοψήφισμα. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι και η προσέλευση στις κάλπες.

Πάντως, ακόμα και αν κερδίσει το «όχι», ο Ρέντσι μπορεί να μην χρειαστεί να γίνει… Κάμερον. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να τον καλέσει και να του ζητήσει να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Αν ο ίδιος παραιτηθεί και φύγει οριστικά, μπορεί να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση από το ηττημένο βέβαια Δημοκρατικό Κόμμα, προκειμένου να μην γίνουν εκλογές.

Διότι αν γίνουν τελικά εκλογές, τίποτε δεν αποκλείεται. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχει αρκετό αέρα στα πανιά του. Ελπίζει και αυτός -όπως άλλωστε και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία- ότι μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, όλα μπορούν να γίνουν.

Το καλό (για εκείνους) μπορεί να τριτώσει.

Προς το παρόν ο Ρέντσι ελπίζει. Και σε αυτούς που τον αποκαλούν «μέρος του συστήματος» (όπως αποκαλούσε ο Τραμπ την Χίλαρι Κλίντον), απαντά διά της ερωτήσεως:

«Ποιος ακριβώς είναι ‘σύστημα’; Αυτοί που στο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν να παραμείνει η γραφειοκρατία και οι παχυλοί μισθοί των βουλευτών ή αυτοί που ζητούν την αλλαγή;»

Μένει να φανεί αν θα πείσει τους συμπατριώτες του, κατά πρώτον να πάνε στην κάλπη και κατά δεύτερον να ψηφίσουν «ναι».

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024