Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Φιρμάνι» Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο

Κλιμακώνει τη ρητορική περί της Συνθήκης της Λωζάνης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας για πρώτη φορά θέμα «συζήτησης» του περιεχομένου της. Η Συνθήκη «σε καμία περίπτωση δεν είναι ιερό κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο».

Κλιμακώνει τη ρητορική περί της Συνθήκης της Λωζάνης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας για πρώτη φορά θέμα «συζήτησης» του περιεχομένου της. Η Συνθήκη «σε καμία περίπτωση δεν είναι ιερό κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο».

Μιλώντας σε εκδήλωση της αστυνομικής ακαδημίας με τίτλο «Συνέδριο για τη νέα προσέγγιση ασφάλειας της Τουρκίας» ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» συνέχισε.

«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχουμε δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν, δήλωσε: «Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Τούρκου προέδρου. Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο. Και με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας σε ο, τι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Άγκυρα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγει τονίζοντας πως «οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος: «Μπορεί ο κ. Ερντογάν να ονειρεύεται αναθεώρηση διεθνών συνθηκών αλλά η διεθνής κοινότητα δεν δεσμεύεται από τις επιθυμίες ενός αλαζόνα πολιτικού» δήλωσε.

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια» πρόσθεσε η ίδια. Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024