Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς συμφωνία αναχωρούν οι θεσμοί από την Αθήνα

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν οι θεσμοί από την Αθήνα

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία σε βασικά ζητήματα (όπως δημοσιονομικά και αγορά ενέργειας) και με την πλήρη διάσταση των δύο πλευρών στα εργασιακά να παραμένει ολοκληρώθηκε στις 05:30 τα ξημερώματα της Τρίτης ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ' αποστάσεως. Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας την 5η Δεκέμβρη, λένε πάντως πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία σε βασικά ζητήματα (όπως δημοσιονομικά και αγορά ενέργειας) και με την πλήρη διάσταση των δύο πλευρών στα εργασιακά να παραμένει ολοκληρώθηκε στις 05:30 τα ξημερώματα της Τρίτης ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Το κουαρτέτο αναχωρεί από την Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ενώ προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως με στόχο η αξιολόγηση να κλείσει τον επόμενο μήνα, ανέφερε πηγή του ΥΠΟΙΚ.

«Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει», είπε.

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα.

Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό του 2018, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς και την ενέργεια, επισήμανε.

Έκλεισε, πρόσθεσε, το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές -απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες.

Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σηεμίωσε ο ίδιος, η θέση της κυβέρνησης παραμένει. «Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος» εξήγησε.

Τα εργασιακά το μεγάλο αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και πιθανόν να υπάρξει τηλεδιάσκεψη πριν το EuroWorkingGroup την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στα εργασιακά, οι δανειστές επιδιώκουν αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και καθιέρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες, ενώ ζητούν και καθορισμό του μηνιαίου κατώτατου μισθού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 586 ευρώ, από το κράτος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ζητά ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επιδιώκει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πού σημειώθηκε πρόοδος

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019-2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).

Τέλος, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια, αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.

«Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024