Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών χτύπησε τη βόρεια Ιαπωνία με επίκεντρο στα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα σε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων. Προειδοποίηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι ύψους έως και τριών μέτρων εκδόθηκε για τις βόρειες ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι της Φουκουσίμα. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο...

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών χτύπησε τη βόρεια Ιαπωνία με επίκεντρο στα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα σε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων. Προειδοποίηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι ύψους έως και τριών μέτρων εκδόθηκε για τις βόρειες ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι της Φουκουσίμα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο.

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Η Μετεωρολογική και Σεισμολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων να πλήξουν κατά τόπους τις βόρειες ακτές της χώρας. Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία.

Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά που κατασβέστηκε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά εν συνεχεία το μέγεθος υποβαθμίστηκε σε 6,9 βαθμούς.

Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή.


O χάρτης πρόγνωσης τσουνάμι της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το κόκκινο σημαίνει κύματα ύψους 1-3 μέτρων. Το κίτρινο 0,2 -1 μέτρο.

Ο σεισμός των 9 βαθμών που χτύπησε την Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου του 2011 ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και προκάλεσε τον μεγαλύτερο πυρηνικό εφιάλτη παγκοσμίως μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr