Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποψήφιο για την προεδρία εκλέγει η γαλλική κεντροδεξιά

Υποψήφιο για την προεδρία εκλέγει η γαλλική κεντροδεξιά

Ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς για την ανάδειξη του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2017 διεξάγεται σήμερα, Κυριακή. Το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων διεκδικούν συνολικά επτά υποψήφιοι, με τα φαβορί να είναι τρία: ο Αλέν Ζιπέ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν. Μάλιστα, ο τελευταίος φαίνεται να κερδίσει οριακό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων του.

Ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς για την ανάδειξη του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2017 διεξάγεται σήμερα, Κυριακή.

Το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων διεκδικούν συνολικά επτά υποψήφιοι, με τα φαβορί να είναι τρία: ο Αλέν Ζιπέ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Μάλιστα, ο τελευταίος φαίνεται να κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων του. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για λογαριασμό της Le Monde, δίνει προβάδισμα στον Φιγιόν με ποσοστό 30%. Στην ίδια δημοσκόπηση, Σαρκοζί και Ζιπέ συγκεντρώνουν ποσοστό 29%.

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών θα αναδείξει τους δύο υποψηφίους που θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την άνοιξη του 2017. Θεωρείται ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών, υποψήφια θα είναι η Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς.

Η πόλωση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ -τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά- δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους Σοσιαλιστές ότι θα δουν τον δικό τους υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, αν και η διάψευση των δημοσκοπήσεων στην περίπτωση Τραμπ δεν αφήνουν περιθώρια για βεβαιότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες που επιθυμούν και όχι μόνο οι ψηφοφόροι του κόμματος, αρκεί να υπογράψουν έγγραφο που να δηλώνει ότι «μοιράζονται τις ρεπουμπλικανικές αξίες».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο πρώτο γύρο είχε ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024