Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαλέπι: Βομβάρδισαν νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν θύματα χημικής επίθεσης

Χαλέπι: Βομβάρδισαν νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν θύματα χημικής επίθεσης

Το μοναδικό νοσοκομείο παίδων στο Χαλέπι τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς βομβαρδίστηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών και μάλιστα την ώρα που παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε θύματα επίθεσης με αέριο χλώριο. Το Χαλέπι σφυροκοπείται ανηλεώς και εκτιμάται ότι βιώνει τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο ετών.

Το μοναδικό νοσοκομείο παίδων στο Χαλέπι τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς βομβαρδίστηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών και μάλιστα την ώρα που παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε θύματα επίθεσης με αέριο χλώριο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο βρέφη σε θερμοκοιτίδες και τραυματίες από τους βομβαρδισμούς. Το Χαλέπι σφυροκοπείται ανηλεώς και εκτιμάται ότι βιώνει τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο ετών.

Η αρμόδια υπηρεσία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί στο ανατολικό Χαλέπι, όπου ζουν 250.000 πολίτες. Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία σημειώνει ότι «η καταστροφή των εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για τη ζωή αφήνουν τους πολιορκημένους […] ανθρώπους -ανάμεσά τους όλα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες χωρίς ιατρικές εγκαταστάσεις που να τους παρέχουν θεραπείες που μπορούν να σώσουν τις ζωές τους, αφήνοντάς τους να πεθάνουν».

Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι κάποια νοσοκομεία λειτουργούν ακόμα.

Ιατρικές προμήθειες και προμήθειες σε τρόφιμα τελειώνουν και με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι αντιμετωπίζουν μια «πολύ σκοτεινή στιγμή», προειδοποίησε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Το νοσοκομείο παίδων, το οποίο είχε δεχθεί πλήγμα και την Πέμπτη, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκκένωση των εγκαταστάσεών του, την ώρα που οι γιατροί του νοσοκομείου παρείχαν πρώτες βοήθειες σε θύματα επίθεσης με αέριο χλώριο.

«Μεταφέρουμε το νοσοκομείο παίδων, καθώς χτυπήθηκε δύο φορές αυτή την εβδομάδα και πλέον θεωρείται στόχος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ένωση Γιατρών. «Λάβαμε την απόφαση να το εκκενώσουμε και να μεταφέρουμε αλλού το προσωπικό και τους ασθενείς» τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

Οι συνοικίες των ανταρτών στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας σφυροκοπούνται από δυνάμεις του πυροβολικού.

Η επιχείρηση που διεξάγεται στον ανατολικό Χαλέπι άρχισε την Τρίτη και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές συνοικίες την Παρασκευή, για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP στον τομέα που ελέγχουν οι αντάρτες, ουδέποτε τα τελευταία δύο χρόνια το πυροβολικό του συριακού στρατού δεν σφυροκόπησε με τέτοια δριμύτητα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 18 διαφορετικές συνοικίες δέχθηκαν πλήγματα και τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ανατολικά της Δαμασκού, τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο από τους βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Γούτα, άλλου προπυργίου των ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το αρχηγείο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Μπαμπ αλ-Νάιραμπ.

Ελικόπτερα έριχναν την Παρασκευή βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά. Οι αντάρτες από την πλευρά τους εκτόξευσαν 15 ρουκέτες στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πλευρά της πόλης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια.

Από την Τρίτη που επαναλαμβάνονται οι βομβαρδισμοί, έπειτα από μια διακοπή ενός μήνα, τουλάχιστον 65 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου παραμένουν μέσα στα σπίτια τους. Πολιορκημένοι εδώ και τέσσερις μήνες, δεν μπορούν να λάβουν καμιά ανθρωπιστική βοήθεια.

«Στην πόλη επικρατεί χάος» δήλωσε ένας διασώστης.

Στο Βερολίνο, οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυναν έκκληση για «άμεση διακοπή» των επιθέσεων εναντίον του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της θέλουν να κινηθούν γρήγορα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία, η Δαμασκός και η Τεχεράνη θέλουν την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου γρήγορα. Οι ΗΠΑ έχουν παραλύσει, πρέπει να θέσουν τον Τραμπ προ τετελεσμένου γεγονότος» δήλωσε ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός για τη Συρία στο Washingtοn Institute.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024