Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίνει επί της αρχής η ΕΕ την κατάργηση της βίζας για την Ουκρανία

Εγκρίνει επί της αρχής η ΕΕ την κατάργηση της βίζας για την Ουκρανία

Ακριβώς τρία χρόνια μετά την φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στο Κίεβο, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε επί της αρχής την εξαίρεση από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν θεωρήσεις διαβατηρίου (βίζα) για τους υπηκόους της Ουκρανίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για έως και τρεις μήνες. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση για τους πολίτες της Γεωργίας.

Ακριβώς τρία χρόνια μετά την φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στο Κίεβο, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε επί της αρχής την εξαίρεση από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν θεωρήσεις διαβατηρίου (βίζα) για τους υπηκόους της Ουκρανίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για έως και τρεις μήνες

Το να τεθεί πάντως σε ισχύ το μέτρο υπόκειται, και στις δύο περιπτώσεις, στο «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επίσης και η υιοθέτηση από την ΕΕ ενός νέου μηχανισμού, που αποκαλείται «φρένο έκτακτης ανάγκης» και επιτρέπει την κατεπείγουσα αναστολή του καθεστώτος εξαίρεσης από τη βίζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφανθεί τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Ουκρανία πληροί όλα τα κριτήρια προκειμένου οι υπήκοοί της να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να υποβάλλουν αιτήσεις για βίζα, υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όμως η υιοθέτηση του μέτρου καθυστέρησε, κυρίως λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε να καταρτίσει και να παρουσιάσει τον Μάιο τροποποιημένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους: όχι μόνο τους πολίτες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αλλά και του Κοσόβου και πάνω απ’ όλα της Τουρκίας, παρότι η τελευταία προς το παρόν δεν θεωρείται πως πληροί τα κριτήρια της ΕΕ.

Το Παρίσι και το Βερολίνο ειδικά αξίωσαν να υπάρξει το «φρένο έκτακτης ανάγκης», που θα επιτρέπει να αναστέλλεται η άρση των θεωρήσεων εισόδου άμεσα.

Ο μηχανισμός αυτός, που αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να ενεργοποιείται και για νέους λόγους, όπως για παράδειγμα μαζική μετάβαση υπηκόων τρίτων χωρών στο χώρο Σένγκεν ή η παραμονή τους σε ευρωπαϊκές χώρες πέραν της εγκεκριμένης διάρκειας χωρίς βίζα.

Η εξαίρεση από τις βίζα θα μπορεί επίσης να αναστέλλεται αν μια χώρα η οποία ωφελείται από αυτή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την «επανεισδοχή» των υπηκόων της που διαπιστώνεται πως παραμένουν παράτυπα στην ΕΕ ή μεταναστών που μεταβαίνουν παράτυπα από το έδαφός τους στην Ευρώπη.

Μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, η σημερινή απόφαση έχει στόχο να «σταλεί ένα θετικό μήνυμα» στο Κίεβο, αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση δόθηκε από τις Βρυξέλλες στη δημοσιότητα ακριβώς τρία χρόνια μετά την φιλοευρωπαϊκή εξέγερση της 21η Νοεμβρίου 2013 στο Μαϊντάν, στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η εξέγερση εκείνη είχε οδηγήσει τρεις μήνες αργότερα στην αποπομπή από το Κοινοβούλιο του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024