Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ΔΟΕ αφαιρεί το χάλκινο μετάλλιο της Δεβετζή από το Πεκίνο

Η ΔΟΕ αφαιρεί το χάλκινο μετάλλιο της Δεβετζή από το Πεκίνο

Την είδηση της αφαίρεσης του χάλκινου μεταλλίου που κατέκτησε η Πηγή Δεβετζή στο Πεκίνο, επιβεβαίωσε η ΔΟΕ με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφαση αποκλεισμού της Ελληνίδας πρωταθλήτριας λόγω υπόθεσης ντόπινγκ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Δεβετζή βρέθηκε θετική σε μεταγενέστερο έλεγχο ντόπινγκ, από την παρουσία της στους Αγώνες του 2008 και η ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης.

Την είδηση της αφαίρεσης του χάλκινου μεταλλίου που κατέκτησε η Πηγή Δεβετζή στο Πεκίνο, επιβεβαίωσε η ΔΟΕ με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφαση αποκλεισμού της Ελληνίδας πρωταθλήτριας λόγω υπόθεσης ντόπινγκ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Δεβετζή βρέθηκε θετική σε μεταγενέστερο έλεγχο ντόπινγκ, από την παρουσία της στους Αγώνες του 2008 και η ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης.

Την απόφαση έλαβε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ, αποτελούμενη από τους Ντένις Όσβαλντ (πρόεδρος), Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ούγκουρ Έρντενερ, οι οποίοι έκριναν ένοχη την ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρώτη η IAAF που τιμώρησε τη Δεβετζή ακυρώνοντας τα αποτελέσματά της από το 2007 ως το 2009 για τη χρήση της απαγορευμένης ουσία «στανοζολόλη».

Στην ίδια λίστα που χάνουν τα μετάλλιά τους είναι άλλοι οκτώ αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ενώ συνολικά βρίσκονται 16 ονόματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δεβετζή έχει ξεκαθαρίσει, μέσω του νομικού εκπροσώπου της, κ. Δημητρακόπουλου, πως θα κυνηγήσει την υπόθεση στο CAS.

Ολυμπιονίκης με 8 χρόνια καθυστέρηση η Μαυρίδου

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ με τους 16 «ντοπαρισμένους» αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν έκρυβε μόνο αρνητικές ειδήσεις (βλ. Πηγή Δεβετζή) για την Ελλάδα. Υπήρξε κι ένα θετικό, καθώς η Βικτώρια Μαυρίδου που είχε χάσει για μία θέση (9η) τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, τον κέρδισε σήμερα!

Η Μαυρίδου μετείχε στους Αγώνες σε ηλικία μόλις 17 ετών στην κατηγορία +75κ. Αρσης Βαρών και έμεινε εκτός οκτάδας. Ομως, σήμερα ανακοινώθηκε η ακύρωση της Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν) που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ετσι, η Ελληνίδα που πλέον δεν ασχολείται με την Αρση Βαρών, ανέβηκε μια θέση και έγινε 8η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου.

Θέσεις κέρδισαν και οι δύο Αρσιβαρίστες που μετείχαν στα 94κ. Ο Κώστας Γκαρίπης είναι πλέον 12ος και ο Τάσος Τριανταφύλλου 13ος, βελτιώνοντας την κατάταξή τους μετά την ακύρωση του Ακάεφ (Ρωσία-χάλκινο μετάλλιο) και Πασάγεφ (Αζερμπαϊτζάν-5ος).

Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο και ο Κουρτίδης

Ακόμα ένας Ελληνας αρσιβαρίστας κατέκτησε τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, μετά τα αποτελέσματα των επανελέγχων στα δείγματα αθλητών. Και ο Νίκος Κουρτίδης κέρδισε μια θέση στην κατηγορία των 105κ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κι έτσι από 9ος κατετάγη 8ος. Αυτό συνέβη, καθώς ο «χάλκινος» της κατηγορίας, ο Ρώσος Ντμίτρι Λαπίκοφ, παραδίδει το μετάλλιό του στον Πολωνό Μάρτσιν Ντολέγκα.

Ο Νίκος Κουρτίδης υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε η ελληνική Αρση Βαρών. Εφτασε στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 (Ταϊλάνδη). Δεν ήταν ανάμεσα στους αθλητές που βρέθηκαν «ντοπαρισμένοι» τον Απρίλιο του 2008, όμως ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε δείγμα του θετικό σε απαγορευμένη ουσία, στους Μεσογειακούς Αγώνες (2009). Παρόλα αυτά, η υπόθεσή του δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα δικαστικές εκκρεμότητες.

Οπως και να έχει, πάντως, ο 30χρονος πρωταθλητής του Ηρακλή Καβάλας έχει από σήμερα τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα, έστω και με καθυστέρηση οκτώ χρόνων!

Αναλυτικά οι 16 αθλητές που τιμωρήθηκαν τελεσίδικα:

Βιτάλι Ραχίμοβ (Αζερμπαϊτζάν): Δεύτερη θέση στην κατηγορία 55-60κ στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Χασάν Μπαρόεβ (Ρωσία): Δεύτερος στην κατηγορία +96 της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Ιρίνα Νεκρασόβα (Καζακστάν): Δεύτερη στην κατηγόρια 63κ. στην άρση βαρών.

Καντζιμουράτ Ακκάεβ (Ρωσία): Τρίτος στα 94 κιλά στην άρση βαρών.

Ναταλία Νταβιντόβα (Ουκρανία): Τρίτη στα 69 κιλά στην άρση βαρών.

Χρυσοπηγή Δεβετζή (Ελλάδα): Τρίτη στο άλμα τριπλούν.

Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν): Τρίτη θέση στα +75κ. στην άρση βαρών.

Ντένις Γιουρτσένκο (Ουκρανία): Τρίτη στο επί κοντώ.

Ντμίτρι Λαπίκοβ (Ρωσία): Τρίτη θέση στην κατηγορία 105κ. στην άρση βαρών 105κ..

Ασέτ Μαμπέτοβ (Καζακστάν): Τρίτος στην κατηγορία 84-96κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Έλενα Σλεσαρένκο (Ρωσία): Τέταρτη στο ύψος.

Βλάντιμιρ Σέντοβ (Καζακστάν): Τέταρτη θέση στην κατηγορία 85κ. στην άρση βαρών.

Ιρίνα Κουλέσα (Λευκορωσία): Τέταρτη στην κατηγορία 75κ. στην άρση βαρών.

Βίτα Παλαμάρ (Ουκρανία): Πέμπτη στο ύψος.

Νιζάμι Πασάιεβ (Αζερμπαϊτζάν): Πέμπτη θέση στην κατηγορία 94κ. στην άρση βαρών.

Μάγια Μανέζα (Καζακστάν): Θα συμμετείχε στην κατηγορία 65κ. στην άρση βαρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024