Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί κατηγορείται η Microsoft για αθέμιτο ανταγωνισμό με όπλο τα Windows 10

Γιατί κατηγορείται η Microsoft για αθέμιτο ανταγωνισμό με όπλο τα Windows 10

Αν και εμφανίζεται ως Δαβίδ, ο επικεφαλής μιας από τις πλέον δραστήριες εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό ασφάλειας, ο Ευγένιος Κασπέρσκι αποφάσισε να καταγγείλει τις πρακτικές που εφαρμόζει η Microsoft ως επιζήμιες για τη βιομηχανία λογισμικού εν γένει. Ο Δαβίδ όπως όλοι γνωρίζουμε, κέρδισε τον Γολιάθ και ο Κασπέρσκι μπορεί πράγματι να ξέρει καλό σημάδι.

Αν και εμφανίζεται ως Δαβίδ, ο επικεφαλής μιας από τις πλέον δραστήριες εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό ασφάλειας, ο Ευγένιος Κασπέρσκι αποφάσισε να καταγγείλει τις πρακτικές που εφαρμόζει η Microsoft ως επιζήμιες για τη βιομηχανία λογισμικού εν γένει και ειδικότερα στον τομέα του. Ο Δαβίδ όπως όλοι γνωρίζουμε, κέρδισε τον Γολιάθ και ο Κασπέρσκι μπορεί πράγματι να ξέρει καλό σημάδι.

Τα επιχειρήματα του Κασπέρσκι παραθέτονται σε ένα εκτενές δημοσίευμα στο προσωπικό του blog. Με τον ηχηρό τίτλο «Φτάνει πια, Αρκετά», ο Κασπέρσκι αναφέρεται στις δοκιμασίες που πέρασε για να κατορθώσει να κάνει την φερώνυμη εταιρεία του κορυφαία στον τομέα της, παραμένει όμως «Δαβίδ», ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τώρα τη Microsoft, μια απειλή όχι μόνο για την εταιρεία του αλλά και «για όλους τους χρήστες υπολογιστές και σύσσωμο το οικοσύστημα των ανεξάρτητων προγραμματιστών Windows».

Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει στα Windows 10; Ο Ευγένιος Κασπέρσκι δηλώνει όχι μόνο δυσαρεστημένος αλλά και τρομαγμένος.

Αυτό που κάνει η Microsoft με τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος είναι να αποκόπτει την πρόσβαση σε εφαρμογές τρίτων και να βάζει στη θέση τους τα δικά της προϊόντα. Απειλείται η ελευθερία επιλογών και η δυνατότητα χρήσης πιο ποιοτικών προϊόντων, κατά τον Κασπέρσκι.

Στο Ίντερνετ «Έφιπποι αστυνομικοί κυνηγούν αγωνιστικά»: Έφτασε το μήνυμα του Ευγένιου Κασπέρσκι σε Interpol και Europol

Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας ασφάλειας παραπέμπει σε αναφορές για αυτόματη απεγκατάσταση εφαρμογών που έχουν εγκαταστήσει οι χρήστες και για αλλαγές ρυθμίσεων καθώς και υποκατάσταση των εφαρμογών αυτών με εφαρμογές της Microsoft.

Τέτοιες αναφορές πράγματι υπήρξαν, στα τέλη του 2015 και βασίζονται σε έναν όρο χρήσης των Windows που υπογράφει κάθε χρήστης παραχωρώντας το δικαίωμα στην εταιρεία να αλλάζει ή να διακόπτει apps ή περιεχόμενο όταν η Microsoft κρίνει ότι πλήττεται η ασφάλεια του συστήματος. Ο Κασπέρσκι παραθέτει μηνύματα για το SmartFTP, το CCleaner και τον Google Chrome (επειδή «o Chrome καταναλώνει πολύ ενέργεια και ο Microsoft Edge θα προλάβαινε να προβάλλει 36% περισσότερο χρόνο για browsing«).

Όταν αναβαθμίζετε στα Windows 10, η Microsoft αυτόματα και χωρίς καμία προειδοποίηση απενεργοποιεί όποιο λογισμικό κρίνει «ασύμβατο» λογισμικό ασφαλείας και στη θέση του εγκαθιστά το Defender. «Έχουμε μόλις μια εβδομάδα πριν από την έκδοση μια νέας έκδοσης του OS για να καταστήσουμε συμβατό το λογισμικό μας. Τι περίμενε;», αναρωτιέται ο Κασπέρσκι και προσθέτει πως «ακόμα και αν ο developer κατόρθωνε να τηρήσει τον χρονικό περιορισμό, περίεργα πράγματα τείνουν να συμβαίνουν και ο Defender και πάλι θα αναλάμβανε δράση».


Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, επιχειρηματολογεί ο Κασπέρσκι. Μια ειδοποίηση σε ένα παράθυρο που τρομάζει ξεπετάγεται για να ειδοποιήσει το χρήστη ότι ο Windows Defender είναι στο OFF.

Αυτή η ειδοποίηση μάλιστα εμφανίζεται ακόμα και όταν ο χρήστης έχει ενημερωμένο, πλήρως συμβατό antivirus στο σύστημά του.

  • Το μήνυμα της Microsoft είναι «O Windows Defender είναι ανενεργός επειδή έχετε άλλο antivirus εγκαταστημένο. Απεγκαταστήστε το για να ενεργοποιήσετε τον Windows Defender». Οι περισσότεροι χρήστες θα ακολουθήσουν τη λογική που λέει ότι «αφού ο Defender αναπτύχθηκε από την ίδια εταιρεία που ανέπτυξε τα Windows καλό θα ήταν να το ενεργοποιήσω».

Ο Κασπέρσκι συνεχίζει την επιχειρηματολογία του λέγοντας πως η Microsoft έχει περιορίσει τη δυνατότητα των προγραμματιστών να ενημερώσουν εγκαίρως τους συνδρομητές τους για την λήξη της άδειάς τους εντός των επόμενων τριών ημερών: συγκεκριμένα, η ειδοποίηση υπάρχει αλλά είναι κρυμμένη στο Windows Security Center (στην κάτω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας, ως μήνυμα του συστήματος).

  • Είναι πολύ σημαντικό να ειδοποιηθούν εντός αυτών των τριών ημερών, σημειώνει ο Κασπέρσκι. Τότε το κάνουν οι περισσότεροι, και εάν το ξεχάσουν η Microsoft θα το απενεργοποιήσει και θα ενεργοποιήσει τον Defender.

Κι όμως, οι αθέμιτες πρακτικές κατά Κασπέρσκι δεν σταματούν εκεί. Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των antivirus στα Windows 10, ένα (ή δύο, αν εξαιρέσει κανείς το MS Defender). Λογικό, θα σκέφτεστε, ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες, σημειώνει και περιγράφει το ακόλουθο σενάριο:

  • Εάν έχετε ένα antivirus εγκαταστημένο και αποφασίσετε να δοκιμάσετε ένα ακόμα για την δοκιμαστική περίοδο δωρεάν χρήσης του, όταν αυτή η περίοδος παρέλθει η Microsoft απενεργοποιεί και τα δύο προγράμματα antivirus και ενεργοποιεί τον δικό της Defender.

O Κασπέρσκι καταγγέλλει επίσης ότι η Microsoft παραβιάζει τον δικό της κανόνα: ένα antivirus σε κάθε σύστημα. Ακόμα κι αν έχετε antivirus, ο Defender ενεργοποιείται περιστασιακά. Επεκτείνεται δε, στην ποιότητα της ασφάλειας που παρέχει το antivirus της Microsoft υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν είναι καλύτερο από τα antivirus τρίτων, είναι κάτω του μέσου όρου στον αποτελεσματικό εντοπισμό ιών και δεν έχει πολλές λειτουργίες, όπως ο γονικός έλεγχος, ενσωματωμένο VPN, προστασία της webcam, διαχειριστή κωδικών, backup, προστασία για το web banking και τις διαδικτυακές αγορές και «εκατοντάδες» άλλες λειτουργίες που συνιστούν τη μέγιστη προστασία και τη βέλτιστη εμπειρία για τους χρήστες.

Ο Κασπέρσκι έχει ήδη απευθυνθεί στη Ρωσία στην αρμόδια για τον υγιή ανταγωνισμό επιτροπή και προτίθεται να το κάνει και στην Ευρώπη. Απαιτεί από την Microsoft να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για να προσδώσει αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα δικά της προϊόντα και παρεμποδίζει την είσοδο ανεξάρτητων developers στην αγορά προϊόντων λογισμικού ασφαλείας.

tech.in.gr

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024