Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα χάρτινο δολάριο, ο ετήσιος μισθός του προέδρου Τραμπ

Ένα χάρτινο δολάριο, ο ετήσιος μισθός του προέδρου Τραμπ

«Σιγά το πράγμα» είχε περίπου πει ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον ενημέρωσαν –προεκλογικά, αλλά και στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη- για τον μισθό του προέδρου των ΗΠΑ (400 χιλιάδες δολάρια ετησίως). Έτσι υλοποίησε την απόφασή του να λαμβάνει μόλις 1 δολάριο τον χρόνο.

«Σιγά το πράγμα» είχε περίπου πει ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον ενημέρωσαν –προεκλογικά, αλλά και στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη- για τον μισθό του προέδρου των ΗΠΑ (400 χιλιάδες δολάρια ετησίως).

Έτσι υλοποίησε την απόφασή του να λαμβάνει μόλις 1 δολάριο τον χρόνο. To γνωστό χάρτινο, στο οποίο απεικονίζεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Δεν είναι βέβαια ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αρνείται τα δολάρια που συνοδεύουν το αξίωμα. Ο Χέρμπερτ Χούβερ –ήδη εύπορος από τα ορυχεία που διατηρούσε η οικογένειά του- δεν πήρε δεκάρα ως πρόεδρος την περίοδο 1929-1933 ή μάλλον προτίμησε να τα δώσει σε φιλανθρωπίες.

Εξίσου εύπορος ήταν και ο Τζον Κένεντι. Αλλά και διάφοροι κυβερνήτες ή δήμαρχοι των ΗΠΑ έπραξαν αναλόγως: Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ασφαλώς δεν είχε ανάγκη το μισθό του δημάρχου της Νέας Υόρκης. Η περιουσία του υπολογίζεται σε περίπου 43 δισ. δολάρια.

Ο «εξολοθρευτής» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ λάμβανε 1 δολάριο ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Η θητεία και τα «ένσημα» στο Χόλιγουντ τον είχαν ήδη κάνει έναν από τους καλύτερα αμειβόμενους ηθοποιούς των ΗΠΑ.

Λίγο παραπάνω, στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εισέπραξε 232 χιλιάδες ευρώ το 2015.

Σύμφωνα με το CNN, η καγκελάριος της Γερμανίας Mέρκελ έλαβε 224 χιλιάδες ευρώ το 2015, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας 184 χιλιάδες ευρώ με μείωση της τάξης του 30% από το 2012.

Στη Νότιο Αμερική, η πιο γνωστή περίπτωση φτωχού (σε χρήμα) προέδρου ήταν εκείνη του τέως προέδρου της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος δεν έβαζε στην τσέπη του ούτε δεκάρα. Όλα έφευγαν σε ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο ίδιος και η σύζυγός του -επίσης αντάρτισσα στα νιάτα της και νυν μέλος της Γερουσίας- περνούν πολύ χρόνο στο αγρόκτημά τους, πάνω στο τρακτέρ.

Ο Μουχίκα είχε «αλλεργία» και στα πολυτελή αυτοκίνητα και προτιμούσε τις μετακινήσεις με τον θρυλικό σκαραβαίο του. Ενίοτε αν συναντούσε και κανέναν στο δρόμο τον πήγαινε στον προορισμό
του.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας, πήρε αύξηση 31% το 2016 και εισπράττει 10.400 ευρώ μηνιαίως.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024