Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκστρατεία ενημέρωσης για το άσθμα και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Εκστρατεία ενημέρωσης για το άσθμα και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στις 16 Νοεμβρίου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, ειδικά του άσθματος και της ΧΑΠ. Με κεντρικό σύνθημα «Πρόσεχε τα πνευμόνια σου ...σαν τα μάτια σου!» η ΕΠΕ μας προτρέπει αν λαχανιάζουμε εύκολα στην σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες, αν εδώ και καιρό έχουμε φλέματα ή βήχουμε συχνά, να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια στα συπτώματα και να επισκεφθούμε αμέσως έναν πνευμονολογό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στις 16 Νοεμβρίου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, ειδικά του άσθματος και της ΧΑΠ. Με κεντρικό σύνθημα «Πρόσεχε τα πνευμόνια σου …σαν τα μάτια σου!» η ΕΠΕ μας προτρέπει αν λαχανιάζουμε εύκολα στην σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες, αν εδώ και καιρό έχουμε φλέματα ή βήχουμε συχνά, να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια στα συπτώματα και να επισκεφθούμε αμέσως έναν πνευμονολογό.

Η ΧΑΠ είναι προοδευτική και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς δυσχεραίνει την αναπνοή, και παρουσιάζει συμπτώματα με καταστροφική επίδραση στη λειτουργία των ασθενών (π.χ. περιορισμός της δραστηριότητας, μειωμένη κινητικότητα) και την ποιότητα ζωής τους. Εκτός από βήχα, αυξημένη απόχρεμψη (φλέματα), φούσκωμα, δύσπνοια, σε προχωρημένα στάδια ο ασθενής εμφανίζει συριγμό, κυάνωση, μυϊκή αδυναμία, κατάθλιψη, οστεοπόρωση κ.α.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Oι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η οικιακή σκόνη (ακάρεα), τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων, ο ανθός διαφόρων δέντρων και φυτών, η άσκηση, το κρύο, ορισμένα φάρμακα, αλλά και ενδογενείς παράγοντες, όπως το άγχος, συντελούν στην εκδήλωση του άσθματος. Η νόσος εκδηλώνεται με βάρος (δυσφορία) στο στήθος, βήχας, συριγμός («σφύριγμα» στην αναπνοή – ιδιαίτερα στην εκπνοή), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Οι ασθενείς με άσθμα μπορεί συχνά να ξυπνήσουν τη νύχτα από βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να εμφανίζουν μόνο βήχα ξηρό (χωρίς πτύελα) ή παραγωγικό (με πτύελα) τυπικά κολλώδη, με χαρακτηριστικό λευκό ή κίτρινο χρώμα.

Στόχος της καμπάνιας είναι η αναβάθμιση της υγείας των Ελλήνων καθώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΠΕ και συντονιστής διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μιχάλης Τουμπής, «η αύξηση των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, όπως η ΧΑΠ και το βογχικό άσθμα αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα. Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Και παρ’ ότι είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος, στην Ελλάδα είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη». Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία η ΧΑΠ ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών, ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα, περισσότερα από 500.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από άσθμα, ενώ 250.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα.

«Η διάγνωση της ΧΑΠ ακολουθεί τον άνθρωπο μέχρι να πεθάνει. Είναι μια ανίατη πάθηση, που όμως χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, μπορεί να ελεγχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τη διακοπή του καπνίσματος» τονίζει ο κ. Τουμπής.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΕΠΕ, καθηγητή Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «το 10,6% των Ελλήνων πάσχει από ΧΑΠ και το 9% από άσθμα. Για το 95% των περιπτώσεων των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στην χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες είναι μικρότερο από το 20%».

Ο κ. Βασιλακόπουλος προσθέτει επίσης ότι αν όλοι οι καπνιστές διέκοπταν την επιβλαβή αυτή συνήθεια, τότε σε 20-30 χρόνια η ΧΑΠ θα εξαφανιζόταν από τον χάρτη των αναπνευστικών νοσημάτων. «Δυστυχώς, όμως η ελληνική Πολιτεία δεν θέλει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, διότι κυριαρχεί η νοοτροπία ‘το κακό δε θα συμβεί σε μένα’ ή η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο», σύμφωνα με τον γραμματέα της ΕΠΕ.

Ο κ. Τουμπής συμπληρώνει πάντως ότι, η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, ακόμα και με αστυνομικά μέτρα ή την επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στα καπνικά προϊόντα.

Τέλος, ο ταμίας της ΕΠΕ και συντονιστής της ομάδας εργασίας για την ΧΑΠ, Γεώργιος Χειλάς υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η συμβολή της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπενθυμίζει λοιπόν ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αλλάξει την υγεία όλων μας, ακόμα και των πασχόντων από ΧΑΠ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει την πορεία της νόσου.

«Μετά την ηλικία των 30 ετών όλοι αρχίζουμε να χάνουμε σε αναπνευστική λειτουργία. Ένας καπνιστής πολύ νωρίτερα. Η διακοπή του τσιγάρου ανακόπτει μεν την φθορά των πνευμόνων αλλά δεν επαναφέρει ποτέ τους πνεύμονες στην πρότερη υγιή κατάσταση. Γι’ αυτό το ιδανικό θα είναι να μην ξεκινήσει κανείς ποτέ το τσιγάρο» τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρόσεχε τα πνευμόνια σου …σαν τα μάτια σου!»

Έτσι λοιπόν, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επιστρατεύει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι οι πνευμονές μας είναι εξίσου πολύτιμοι με τα μάτια μας και πως θα πρέπει να επισκεπτόμαστε πάντα τον πνευμονολόγο για ανησυχητικά συμπτώματα. Επίσης συμβουλεύει, όλους τους καπνιστές άνω των 40 ετών, με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών, να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε σπιρομέτρηση, μια εξέταση απλή και ανώδυνη που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Προς διάδοση αυτών των μηνυμάτων έχει δημιουργήσει ένα video animation με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και έναν νεαρό που «κλείνουν» τα μάτια στα συμπτώματα επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία εκτός από το video, που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση, περιλαμβάνει και ανοιχτές εκδηλώσεις σε δήμους ανά την Ελλάδα (ήδη έχουν προγραμματιστεί δράσεις στον Άλιμο, τη Βάρη, το Περιστέρι, το Μαρούσι και την Γλυφάδα) με ομιλίες αλλά και ποιοτική έρευνα μεταξύ πνευμονολόγων.

Τέλος, στην διάθεση του κοινού είναι η ηλεκτρονική σελίδα http://prosexetapnevmoniasou.gr/ καθώς και το προφίλ της καμπάνιας στο facebook: https://www.facebook.com/proseksetapnevmoniasou/

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024