Η παραδοσιακή κουζίνα προωθείται ως σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της ταυτότητας της κάθε χώρας.

Η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, την περασμένη Τρίτη, παρουσίασε γεύσεις της χώρας σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

«Δεν είναι αρκετό να γνωρίζει κάποιος την ιστορία, τη μουσική, τα τουριστικά αξιοθέατα και τη γλώσσα μιας χώρας για να έχει σφαιρική άποψη για τον λαό. Θα πρέπει να γνωρίσει και τις παραδοσιακές γεύσεις» σχολίασε ο αζέρος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγεφ.

Η πρεσβεία διοργάνωσε ένα μαγικό γευστικό και μουσικό δείπνο για τους προσκεκλημένους της, το οποίο επιμελήθηκαν έξι σεφ από το εστιατόριο Buta Palace του Μπακού.

Η παραδοσιακή κουζίνα των Αζέρων περιλαμβάνει ψωμιά, ζυμαρικά,δίπλες, τηγανίτες και πυκνές σούπες. Το βασικό τους κρέας είναι το πρόβειο και ως συνοδευτικό σερβίρουν πιλάφια (plov), τα οποία μαγειρεύονται σε τουλάχιστον 40 διαφορετικές παραλλαγές, τόσο αλμυρές όσο και γλυκόξινες.

Στην αλμυρή εκδοχή τους μαγειρεύονται με σαφράν, είναι πλούσια σε μπαχαρικά, ενώ οι γλυκόξινες παραλλαγές συχνά περιλαμβάνουν ξερά βερίκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα και σπόρους από ρόδι. Το γευμα συμπληρώνεται από γλυκά, όμως χωρίς σοκολάτα η οποία δεν είναι καθόλου στη γευστική τους κουλτούρα.