Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εκλογή Τραμπ «απενοχοποιεί» τη ρατσιστική βία

Η εκλογή Τραμπ «απενοχοποιεί» τη ρατσιστική βία

Ένα πολύ σύντομο βίντεο, πλην όμως «περιεκτικό» και απόλυτα συναφές με τη ρητορική της ξενοφοβίας στην οποία στήριξε την εκλογή του ο νέος αμερικανός πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επόμενη κιόλας της εκλογής του. Πρωταγωνιστές οι μαθητές ενός σχολείου στο Μίσιγκαν, οι οποίοι, συγκεντρωμένοι στην καντίνα, φώναζαν ρυθμικά όλοι μαζί «Χτίσε το τείχος! Χτίσε το τείχος!» - με το Μεξικό.

Ένα πολύ σύντομο βίντεο, πλην όμως «περιεκτικό» και απόλυτα συναφές με τη ρητορική της ξενοφοβίας στην οποία στήριξε την εκλογή του ο νέος αμερικανός πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επόμενη κιόλας της εκλογής του. Πρωταγωνιστές οι μαθητές ενός σχολείου στο Μίσιγκαν, οι οποίοι, συγκεντρωμένοι στην καντίνα, φώναζαν ρυθμικά όλοι μαζί «Χτίσε το τείχος! Χτίσε το τείχος!» – με το Μεξικό.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα προάστιο του Μίσιγκαν, της πρωτεύουσας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι λευκοί (90%) και η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης. Μέσα στην τραπεζαρία του σχολείου, οι μαθητές άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα που έγινε σημαία στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην παράτυπη μετανάστευση από το Μεξικό.

Η κυκλοφορία του βίντεο προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των υπευθύνων της εκπαιδευτικής περιφέρειας και του επικεφαλής, ο οποίος ωστόσο προσπάθησε να το υποβαθμίσει κάνοντας λόγο για μία «μικρή μόνο ομάδα μαθητών». Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι το σχολείο «θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των λέξεων και των πράξεών τους στη σχολική κοινότητα».

Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό ρατσιστικής βίας μετά την εκλογή του αμερικανού μεγιστάνα. Οι πανηγυρισμοί της Κου Κλουξ Κλαν και μία ανακοίνωση περί «νικητήριας» παρέλασης στη Βόρεια Καρολίνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, γεννά τους χειρότερους φόβους ότι τέρας του ρατσισμού θα γιγαντωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ.

Το Συμβούλιο των αμερικανικοϊσλαμικών σχέσεων (CAIR), ενός συλλόγου υπεράσπισης των δικαιωμάτων των αμερικανών μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης την Πέμπτη δύο επιθέσεις εις βάρος γυναικών στην Καλιφόρνια, οι οποίες φορούσαν τζιχάμπ, καθώς και περιστατικά εκφοβισμούς εις βάρος παιδιών μεταναστών.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σαντ Ντιέγκο, αναφέρει η Monde σε δημοσίευμά της, μία φοιτήτρια με τζιχάμπ δέχτηκε επίθεση και έπεσε θύμα ληστείας την Τετάρτη. Οι δράστες κατέστησαν σαφές ότι είναι υποστηρικτές του νέου προέδρου και εκτόξευσαν απειλές κατά των μουσουλμάνων.

Στο Πανεπιστήμιο San Jose, επίσης στην Καλιφόρνια, αναφέρθηκε η περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος έσκισε το τζιχάμπ γυναίκας μέσα στο πάρκινγκ, ενώ σύμφωνα με το CNN εντοπίστηκαν γκράφιτι ρατσιστικού περιεχομένου σε ένα λύκειο στη Μινεσότα και σε τοίχο σε περιοχή της Βόρειας Καρολίνας.

Αντίστοιχες ωστόσο καταγγελίες για ρατσιστική επίθεση από δύο άνδρες στη Λουιζιάνα, επίσης υποστηρικτές του Τραμπ, αποδείχθηκαν αναληθείς.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024