Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό σινεμά έχει την τιμητική του στο 57ο ΦΚΘ

Το ελληνικό σινεμά έχει την τιμητική του στο 57ο ΦΚΘ

...

Αγγελική Στελλάκη

Τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών μάς επιφύλαξε φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στον αριθμό των ταινιών που γυρίζονται (ο οποίος αυξάνεται συνεχώς) και εν μέρει στο γεγονός ότι είχαμε την τύχη να δούμε ταινίες διαφορετικών ειδών και διαφορετικών στόχων.

Στο Afterlov του Στέργιου Πάσχου ένα ζευγάρι προσπαθεί να βρει τους λόγους για τους οποίους χώρισε σε μία ταινία που προσπαθεί να κατανοήσει τις σύγχρονες σχέσεις. Με χιούμορ, έξυπνες ατάκες και μπόλικους αυτοσχεδιασμούς, ο Πάσχος παίρνει τους ήρωες από μία παλαιότερη μικρού μήκους ταινία του και φτιάχνει μία ταινία με την οποία οι νεότερες γενιές θα ταυτιστούν.

Παρόμοιας θεματικής και το Όντως Φιλιούνται; του Γ. Κορρέ, το οποίο και αυτό ασχολείται με τις ερωτικές σχέσεις. Οι ήρωες της ταινίας συζητούν, πίνουν μπίρες και κάνουν μαριχουάνα και κυρίως φιλοσοφούν, χρησιμοποιώντας ποπ αναφορές και αρκετό χιούμορ (ενδεικτική η εμφάνιση του σκηνοθέτη / μουσικού Αλέξανδρου Βούλγαρη -γνωστού ως The Boy- σε μία από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας). Σίγουρα μία διαφορετική ρομαντική ταινία, από τις καλύτερες του ελληνικού προγράμματος (και σε αυτή όσο και στο Afterlov πρωταγωνιστεί η Ηρώ Μπέζου).

Στο γνωστό του ύφος, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης που αναφέραμε παραπάνω ετοίμασε Το Νήμα, μία ενδιαφέρουσα πειραματική ταινία που λαμβάνει χώρα σε μία δυστοπία, αλλά έχει αναφορές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας (με πιο άμεσες τις αναφορές στη Δικτατορία). Καλογυρισμένη, με έξυπνους συμβολισμούς, η ταινία ξεχωρίζει και για την διπλή ερμηνεία της Σοφίας Κόκκαλη στον ρόλο της μητέρας και του γιου.

Ευχάριστη έκπληξη και η Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη -που προβλήθηκε σε δημοσιογραφική προβολή και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Ελληνικό κοινωνικό σινεμά δεν βλέπουμε πολύ συχνά στην χώρα μας και η ταινία του Σακαρίδη κινείται σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση, επενδύοντας κυρίως στις ερμηνείες των ηθοποιών και στην ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη της. Μία ταινία για τη σύγχρονη Ελλάδα που αναφέρεται σε ζητήματα που γνωρίζουμε, με τρόπους που ίσως αναμένουμε, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει πολλά -και σημαντικά- να πει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024