Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτης κύησης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτης κύησης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Εύλογα τίθεται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά την διάρκεια της κύησης.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Παίδων και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, με επικεφαλής την Δρ Σριστι Ραβαλ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 107 γυναίκες με διαβήτη κύησης και τις συνέκριναν με 214 που δεν είχαν εκδηλώσει την πάθηση.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης, συγκριτικά με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.

Το συμπέρασμα προέκυψε αφού οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους αιματολογικούς δείκτες, οι οποίοι υπολογίζουν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό, όπως η φερριτίνη, η εψιδίνη και ο διαλυτός υποδοχέας τρανσφερρίνης (sTfR).

«Οι έγκυες γυναίκες με υψηλά επίπεδα των δεικτών σιδήρου, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης. Για παράδειγμα, στο πρώτο τρίμηνο οι γυναίκες που έχουν τα ανώτατα επίπεδα φερριτίνης (δείκτης των αποθηκών σιδήρου), έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα διαβήτη κύησης, συγκριτικά με όσες έχουν τα ελάχιστα επίπεδα φερριτίνης. Οι γυναίκες με τα ανώτατα επίπεδα φερριτίνης στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο διαβήτη» εξηγεί η ερευνήτρια.

Σχολιάζοντας τον συσχετισμό εξηγεί ότι ο σίδηρος ενδεχομένως να επηρεάζει την εκδήλωση του διαβήτη κύησης αυξάνοντας τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Με τη σειρά του αυτό προκαλεί βλάβες ή και θάνατο των παγκρεατικών β-κυττάρων τα οποία παράγουν ινσουλίνη και η απώλεια ή καταστροφή τους συντελεί σε εξασθενημένη λειτουργία της. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα του σιδήρου στο ήπαρ μπορεί να προκαλούν αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

«Σε κάθε περίπτωση η μελέτη θέτει το ερώτημα της ασφάλειας των συμπληρωμάτων σιδήρου κατά την διάρκεια της κύησης ειδικά σε γυναίκες με επάρκεια σιδήρου στον οργανισμό τους» υπογραμμίζει η Δρ Ραβαλ.

Ο Ενδοκρινολόγος Δρ Ρομπερτ Κουρτζι από το Νοσοκομείο Southside της Νέας Υόρκης σχολιάζει ότι «πρώτα πρέπει να διαπιστώνουμε αν υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου και στην συνέχεια να την αντιμετωπίζουμε. Και δυστυχώς μεγάλο ποσοστό εγκύων χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου. Κι αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, τότε θα πρέπει να προσοχή να εξετάζουμε την χορήγηση σιδήρου στις εγκύους προς αποφυγή του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη κύησης».

Η Δρ Τζιλ Ραμπιν, επικεφαλής του Τμήματος Φροντίδας των Προγραμμάτων Γυναικείας Υγείας στις Υπηρεσίες Υγείας «Northwell» συμπληρώνει ότι «ενώ ο πολύς σίδηρος είναι ένοχος για διαβήτη κύησης, η ανεπάρκεια είναι πιο επικίνδυνη καθώς ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Χρειάζεται η επάρκεια σιδήρου για να τραφεί επαρκώς το έμβρυο και να αναπτυχθεί σωστά».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024