Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τoν έλεγχο στο Κογκρέσο

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τoν έλεγχο στο Κογκρέσο

Το Κογκρέσο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που -θεωρητικά- θα διευκολύνει τον Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 51 έδρες στη Γερουσία, την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, έναντι 47 των Δημοκρατικών. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντίστοιχη εικόνα: 236 έδρες έναντι 189.

Το Κογκρέσο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που -θεωρητικά- θα διευκολύνει τον Τραμπ. Οι ρεπουμπλικάνοι έχουν 51 έδρες στη Γερουσία, την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, έναντι 47 των Δημοκρατικών.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντίστοιχη εικόνα: 236 έδρες (η απόλυτη πλειοψηφία είναι η 218) έναντι 189 και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία

Το Κογκρέσο -το κέντρο της νομοθετικής εξουσίας- χωρίζεται σε δύο τμήματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα 435 μέλη της οποίας έχουν διετή θητεία, και τη Γερουσία, με 100 μέλη που εκλέγονται για έξι χρόνια.

Κάθε δύο χρόνια γίνονται εκλογές για την ανανέωση του 1/3 των εδρών της Γερουσίας. Στις φετινές εκλογές, κρίθηκε το μέλλον για 24 έδρες που κατείχαν Ρεπουμπλικάνοι και 10 έδρες Δημοκρατικών.

Αντίστοιχα, τα όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται κάθε δύο χρόνια.

Μέχρι σήμερα, οι Δημοκρατικοί είχαν τους 44 από τους 100 γερουσιαστές, και 186 από τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατείχαν 54 έδρες στη Γερουσία και 246 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δύο έδρες στη Γερουσία ανήκουν σε ανεξάρτητους γερουσιαστές.

Ο κανονισμός της Γερουσίας επιβάλλει πλειοψηφία 60 γερουσιαστών για σημαντικά νομοσχέδια. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε κάθε περίπτωση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 218 ψήφων.

Το Κογκρέσο όχι μόνο ψηφίζει τους νόμους, αλλά εγκρίνει το διορισμό πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενώ πρέπει να επικυρώνει τις όποιες συνθήκες υπογράφει ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε νόμους που ψηφίζει το Κογκρέσο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο με τα δύο τρίτα των ψήφων.

Έτσι, αν και ο πρόεδρος κυβερνά τη χώρα, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει κακές σχέσεις με το Κογκρέσο. Από την άλλη, τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούν να δρουν πάντα με μια στενά κομματική αντίληψη και να δημιουργούν αδικαιολόγητα προβλήματα στον πρόεδρο ιδιαίτερα όταν αυτός είναι δημοφιλής ή τα μέτρα που προτείνει έχουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

Προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά και για να μην κατηγορηθούν για μικροκομματική συμπεριφορά, τα δύο μέρη πρέπει να βρουν ένα modus vivendi, έναν τρόπο να συνεργάζονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024