Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ σε ένα χάρτη (γράφημα)

Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ σε ένα χάρτη (γράφημα)

Με τις κάλπες στις ΗΠΑ να έχουν ανοίξει εδώ και λίγες ώρες, βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα πώς εξελίσσεται η μάχη ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα. Ποια είναι τα παραδοσιακά «προπύργια» του κάθε κόμματος; Σε ποιες πολιτείες γίνεται μάχη σώμα με σώμα; Και ποιες είναι οι λεγόμενες «πολιτείες-κλειδιά»;

Με τις κάλπες στις ΗΠΑ να έχουν ανοίξει εδώ και λίγες ώρες, η αγωνία κορυφώνεται σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε πώς εξελίσσεται η μάχη ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα, σύμφωνα με την έγκυρη δημοσκοπική ιστοσελίδα fivethirtyeight.com, η οποία δίνει παράσταση νίκης για κάθε μια από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες με μπλε ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς της Κλίντον και οι πολιτείες με κόκκινο τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ. Όπως φαίνεται στο γράφημα, όσο πιο μπλε είναι η πολιτεία, τόσο πιο ισχυρή είναι εκεί η Κλίντον, ενώ όσο πιο κόκκινη είναι μια άλλη πολιτεία, αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ είναι πιο δυνατός εκεί.

Αν κάποια πολιτεία είναι με αχνό κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ έχει ένα ισχνό προβάδισμα, ενώ αντίστοιχα αν κάποια πολιτεία είναι με αχνό μπλε χρώμα, τότε σημαίνει πως η Κλίντον προηγείται βραχεία τη κεφαλή.

Απ’ το χάρτη φαίνεται πως τα παραδοσιακά «προπύργια» των Δημοκρατικών είναι οι πολιτείες στην Δυτική ακτή (Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Όρεγκον) και την Ανατολική ακτή (Νιου Τζέρσι, Ντελαγουέρ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Βερμόντ).

Οι Ρεπουμπλικάνοι παραδοσιακά κερδίζουν τα μεσοδυτικές (Μοντάνα, Αϊντάχο, Ουαϊόμινγκ), και τις μεσανατολικές πολιτείες (Κάνσας, Μισούρι, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Τένεσι, Λουϊζιάνα, Τέξας).

Τέλος, υπάρχουν και οι λεγόμενες «πολιτείες-κλειδιά» που αναμένεται να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ορισμένες από αυτές τις πολιτείες είναι περισσότερο διεκδικούμενες από άλλες για δυο λόγους: είτε διότι ο αριθμός των εκλεκτόρων είναι μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά –και μπορεί, ασφαλώς, να συμβαίνουν αυτά τα δυο ταυτόχρονα, οπότε η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Η εκλογική μάχη κορυφώνεται, όπως βλέπουμε στο χάρτη, σε δέκα πολιτείες: το Κολοράντο (με 9 εκλέκτορες), τη Φλόριντα (με 29), τη Νεβάδα (με 6), τη Βόρεια Καρολίνα (με 15), την Πενσυλβανία (με 20), Ουισκόνσιν (με 10), το Μίσιγκαν (με 16), το Οχάιο (με 18), τη Μινεσότα (με 10) και τη Βιρτζίνια (με 13).

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε δυο πολιτείες, σε Φλόριντα και Οχάιο, οι οποίες δεν αποτελούν παραδοσιακά «προπύργια» του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά εναλλάσσουν την ψήφο τους –άλλωστε, ήταν οι δυο πολιτείες που έκριναν το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2012.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1960 και μετά, όποιος από τους δυο υποψηφίους κερδίσει το Οχάιο, γίνεται και ο επόμενος κάτοικος του Λευκού Οίκου, γι’ αυτό και στις ΗΠΑ λένε πως «το Οχάιο βγάζει πρόεδρο».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024