
Σημαντικά λάθη περιέχουν έξι στα δέκα πιστοποιητικά θανάτου
Έξι στα δέκα πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονται στη χώρα μας είναι λανθασμένα. Όπως τόνισαν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας κατά τη διάρκεια του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Νοεμβρίου 2016, το 64% των πιστοποιητικών θανάτου περιέχει σημαντικά λάθη.
Έξι στα δέκα πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονται στη χώρα μας είναι λανθασμένα. Όπως τόνισαν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας κατά τη διάρκεια του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Νοεμβρίου 2016, το 64% των πιστοποιητικών θανάτου περιέχει σημαντικά λάθη.
Τα περισσότερα λάθη εντοπίζονται στη λανθασμένη χρησιμοποίηση μηχανισμών θανάτου αντί αιτιών και στη μη σωστή σειρά καταγραφής των πολλαπλών αιτιών.
«Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να έχει τόσο υψηλά ποσοστά σφαλμάτων» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη λύση αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης όλων των γιατρών, από το προπτυχιακό επίπεδο μέχρι και με προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης».
Να σημειωθεί ότι, το Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιών Θανάτου θεωρείται πηγή των στατιστικών θνησιμότητας της χώρας. Οι στατιστικές αυτές αποτελούν τη βάση του παλαιότερου και αρτιότερου συστήματος παρακολούθησης Δημόσιας Υγείας.
Τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου παρέχουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των αποβιωσάντων και για τις αιτίες θανάτου, το σημαντικότερο στατιστικό ερευνητικό στοιχείο του πιστοποιητικού.
Οι στατιστικές αυτές πληροφορίες χρησιμοποιούνται από τη χώρα μας για τον καθορισμό πολιτικών και στόχων στη Δημόσια Υγεία. Επίσης, χρησιμοποιούνται από ερευνητές και γιατρούς, από εκπαιδευτικά ιδρύματα και από πολλούς άλλους για διάφορους λόγους.
Τα δεδομένα θνησιμότητας αποτελούν δείκτη μέτρησης και σύγκρισης της κατάστασης της Υγείας σε τοπικά, εθνικά και διεθνή επίπεδα διότι αυτά συλλέγονται μεθοδικά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε όλες τις αναπτυγμένες και στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.
health.in.gr
- Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την Μάρω Κοντού
- Καυτό χάσμα: Η υπερβολική ζέστη είναι θανατηφόρα, αλλά η ανισότητα σκοτώνει περισσότερο
- Φωτιά στο Μελιδοχώρι Ηρακλείου: Σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα, ήχησε το 112
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος και ο τρίτος συλληφθείς για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα
- Πήρε εξιτήριο η Αφροδίτη Νέστορα – Οι πρώτες δηλώσεις της
- «Το Μενού της Εβδομάδας» από την Αργυρώ: Έρχεται την Κυριακή με το ΒΗΜΑ

