Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Τουρκία ο Αμερικανός επιτελάρχης με την έναρξη της επιχείρησης στη Ράκα

Στην Τουρκία ο Αμερικανός επιτελάρχης με την έναρξη της επιχείρησης στη Ράκα

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ σε μη προαναγγελθείσα επίσκεψή του στην Άγκυρα ανήμερα της έναρξης της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Της επιχείρησης «ηγούνται» οι Κούρδοι της Συρίας, σύμμαχοι των ΗΠΑ-«τρομοκράτες κατά την Άγκυρα.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ σε μη προαναγγελθείσα επίσκεψή του στην Άγκυρα ανήμερα της έναρξης της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Της επιχείρησης «ηγούνται» οι Κούρδοι της Συρίας, σύμμαχοι των ΗΠΑ-«τρομοκράτες κατά την Άγκυρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα την Κυριακή συζητήθηκαν «κοινοί τρόποι μάχης κατά του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος] στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως στην αλ-Μπαμπ και τη Ράκα, για τις επόμενες ημέρες».

Αναφέρεται επίσης ότι συζητήθηκαν «οι ενέργειες» του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), και της ένοπλης πτέρυγάς του Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καθώς και ο κίνδυνος σεχταριστικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός που σχηματίστηκε πέρυσι με τη στήριξη των ΗΠΑ για να αγωνιστεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της επιχείρησης «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της ντε φάκτο πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» που ανακήρυξε το Ισλαμικό Κράτος το 2014 σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Ραχοκοκαλιά των SDF αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Βάσει ορισμένων εκτιμήσεων εκ των 30.000 ανδρών που αριθμεί ο συνασπισμός έως και 25.000 προέρχονται από τις YPG.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση» λέγοντας ότι συνδέονται με το PKK και η συμμετοχή τους στην επιχείρηση στη Ράκα έχει φέρει την Άγκυρα σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει την Ουάσινγκτον να «αφήσει τους τρομοκράτες» και να δώσει μαζί με την Άγκυρα τη μάχη.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα, ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σέλο δήλωσε ότι υπήρξε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ ότι «δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος» για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εν τω μεταξύ την Κυριακή, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από την Άγκυρα έχουν ως στόχο να ωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα νότια της Αλ Μπαμπ και σήμερα απέχουν περίπου 12-13 χιλιόμετρα από την πόλη.

Τον Αύγουστο τουρκικές δυνάμεις πέρασαν στη Συρία για να υποστηρίξουν ομάδες ανταρτών –κυρίως Τουρκμένους και Άραβες– ώστε να διώξουν τους τζιχαντιστές από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά με βασικό στόχο να εμποδίσουν τους Κούρδους να καταλάβουν τα εδάφη που θα άφηνε η ISIS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024