Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «γύψο» βάζει η Τουρκία το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP

Στο «γύψο» βάζει η Τουρκία το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννέα βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής, επικαλούμενες την άρνησή τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με το Κουρδικό. «Σύννομη η επιχείρηση» επιμένει η κυβέρνηση, πολιτική επιχείρηση εξόντωσης καταγγέλλει το HDP. Λίγες ώρες μετά, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννέα βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής, επικαλούμενες την άρνησή τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με το Κουρδικό, «τρομοκρατική προπαγάνδα», σύμφωνα με την επίσημη διατύπωση. «Σύννομη η επιχείρηση» επιμένει η κυβέρνηση, πολιτική επιχείρηση εξόντωσης καταγγέλλει το HDP.

Λίγες μόνο ώρες μετά τις συλλήψεις σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ. Στην πρώτη της αντίδραση, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία» για τις εξελίξεις. Παράλληλα, αναφορές θέλουν την Τουρκία να έχει μπλοκάρει τη πρόσβαση σε Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκαν εντάλματα για 13 βουλευτές, αλλά αρχικά τέθηκαν υπό κράτηση μόνο 11. Στη συνέχεια, τέθηκε υπό κράτηση και ο 12ος, ο Ιμάμ Ταστσιέρ, που βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.

Η αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ. Η αστυνομία έκανε επίσης έρευνα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα.

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, υπογράμμισε σε σχόλιά του στην τηλεόραση TRT πως οι συλλήψεις «είναι απόλυτα σύννομες».

Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία.

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP» έγραψε στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν αργότερα την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εν αναμονή της δίκης τους. Προηγουμένως, οι τούρκοι αξιωματούχοι, είχαν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

HDP: Θέλουν να προκαλέσουν εμφύλιο

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν προχώρησε σε ευθεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ουσιαστικά για απόπειρα εξόντωσης του φιλοκουρδικού κόμματος.

«Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιχείρηση, χωρίς καμία νομική βάση» είπε ο Μπιλγκέν. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταφέρει μέσω του νομικού συστήματος ό,τι δεν πέτυχε με τις δύο τελευταίες εκλογές» συνέχισε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Οι συλλήψεις, είπε χαρακτηριστικά, «δεν αφορούν το κόμμα, αλλά στοχεύουν να προακλέσουν εμφύλιο στην Τουρκία».

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 59 έδρες σε σύνολο 550.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024