Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαλαγιάννης στην Εξεταστική: Οι τράπεζες μάς έβαλαν θηλιά στο λαιμό

Σαλαγιάννης στην Εξεταστική: Οι τράπεζες μάς έβαλαν θηλιά στο λαιμό

Επί επτά και πλέον ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ από τράπεζες, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης. Διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των δανειακών οφειλών του, ύψους 190 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο «για θηλιά στο λαιμό που έβαλαν οι τράπεζες στο κόμμα του».

Επί επτά και πλέον ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ από τράπεζες, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Σαλαγιάνης διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των δανειακών οφειλών του, ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι έγιναν σπατάλες και υπερβολές, επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα στελέχη του κόμματος έκαναν την αυτοκριτική τους και περιόρισαν με δραματικό τρόπο, όπως είπε, τις δαπάνες του κατά 96%.

Πρόσθεσε δε, ότι το φαινόμενο της αλόγιστης δανειοδότησης, αλλά και σπατάλης, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα δάνειά τους ως «χιονόμπαλα που τρέχει στην πλαγιά».

Είπε ακόμα ότι, για τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ, έδωσε ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση που ήταν και «η πιο ισχυρή εγγύηση όπως και όλοι οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «όλα τα κόμματα ήταν οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών προ κρίσης», ενώ έκανε λόγο «για θηλιά στο λαιμό που έβαλαν οι τράπεζες στο κόμμα του, με υπερβολικούς τόκους που φθάνουν στα 15 εκατ. ετησίως».

Στην επισήμανση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, ότι «είναι δύσκολη έως αδύνατη η αποπληρωμή ενός τέτοιου χρέους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα και με το 60% της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης θα εξοφληθεί σε 400 χρόνια», ο κ. Σαλαγιάννης απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τα χρέη του.

«Η πιο ιερή στιγμή της θεωρίας είναι η πράξη, όπως λέει και ο Καζαντζάκης και από την εμπειρία μου θα πρόσθετα και η πιο οδυνηρή αλλά είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτουμε» ανέφερε.

Σε άλλη επισήμανση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η τελευταία φορά που κατέβαλε δόση για τις οφειλές του το ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011» και στο ερώτημα, «αν βλέπει οδό διαφυγής, ώστε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις για να μην φορτωθούν στον Έλληνα φορολογούμενο, ο κ. Σαλαγιάννης ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το απαντήσει.

«Είναι ένα ερώτημα που κανείς με ειλικρίνεια δεν μπορεί να το απαντήσει. Το πρόβλημα όμως αυτό αφορά όχι μόνο εμάς, αλλά όλα τα κόμματα. Ούτε για το δάνειο του δικού σας κόμματος μπορεί να απαντηθεί. Ποιο σχεδιασμό μπορεί κάποιος να κάνει όταν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα», ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης.

Ερωτηθείς από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ποιες εγγυήσεις το 2010 και εν μέσω κρίσης, το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο, ο κ. Σαλαγιάννης απάντησε, ότι «οι τράπεζες είχαν στα χέρια τους για να αποφασίσουν, τα ιστορικά στοιχεία 25 χρόνων στα οποία έπαιρνε δάνεια και τα αποπλήρωνε κανονικά».

Όπως είπε, «τα κόμματα ήταν μέχρι τότε εξαιρετικοί πελάτες των τραπεζών που έδιναν με το αζημίωτο ζεστό χρήμα» και τόνισε ότι κανένας τραπεζίτης ούτε πολιτικός ταγός μπορούσε τότε να προβλέψει το βάθος, την ένταση και την διάρκεια της κρίσης, για να καθορίσει τη στάση του».

Τόσο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, όσο και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμαναν από την πλευρά τους, ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που τους έχει σταλεί, αποκαλύπτεται ότι το ΠΑΣΟΚ το 2015, είχε προχωρήσει σε πολλαπλή δεσμευτική εκχώρηση, συνολικού ποσού 45,8 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισαν, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει υπέρβαση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής του, που τότε ήταν 19 εκατ. ευρώ και η εκχώρηση αυτή αφορούσε τις τράπεζες Εθνική, Attica, Πειραιώς, MARFIN, και Eurobank.

Απάντηση Σαλαγιάννη για Βενιζέλο και τυχόν διάσπαση ΠΑΣΟΚ

«Αν έχουμε εξελίξεις στα πολιτικά πράγματα αύριο το πρωί, που οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο πολιτικό σχήμα, θα έχει άλλο ΑΦΜ; Θα συμπαρασύρει αυτό και τα δανειακά του βάρη;» κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Σαλαγιάννης, τόσο από τον κ. Φάμελο, όσο και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό. Και οι δύο επικαλέστηκαν την διαφωνία που εξέφρασε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την στήριξη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Σε όποιο σχηματισμό πάμε εμείς, πάμε με το ΑΦΜ μας. Καμία απόφαση συλλογικού οργάνου δεν υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσουμε. Σε όλο αυτό το τσουνάμι της κρίσης όλα μπορούν να συμβούν όταν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Εσάς σας έφυγε ο Λαφαζάνης. Όταν είμαστε σε δίνη, όλο το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης.

Πως κρίνετε τη στάση του κ. Βενιζέλου που εμφανίζεται να θέλει συνεργασία με την ΝΔ; ρώτησε ο κ. Φάμελος.

«Συνυπήρξα μαζί με τον Βενιζέλο. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν ήμουν στην αυλή κανενός ηγέτη. Οι ηγέτες πρέπει να υπηρετούν την παράταξη και την κοινωνία. Ποτέ δεν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι θέλει να πάει στη ΝΔ. Όταν ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη μάχη του και μετά που έχασε τις εκλογές ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, έδωσε και εκείνος τη μάχη του. Πήγε στο συνέδριο, πήρε την ηγεσία η Φώφη Γεννηματά και ο κ. Βενιζέλος παρέμεινε ενεργός βουλευτής να δίνει τη μάχη του. Σεβαστές οι απόψεις όλων. Και εγώ ρωτώ εσάς. Αν ο κ. Σκουρλέτης κάνει κόμμα;» ήταν η απάντηση του κ. Σαλαγιάννη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024