Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Ιταλία για βασανιστήρια σε πρόσφυγες

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Ιταλία για βασανιστήρια σε πρόσφυγες

Για ξυλοδαρμούς και βίαιες πρακτικές που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια κάνει λόγο σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους της ιταλικής αστυνομίας στα κέντρα υποδοχής -και επιρρίπτοντας μερίδιο της ευθύνης στην ΕΕ λόγω πίεσης που ασκείται στην Ιταλία να επιδείξει «σκληρή» στάση. Διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας η Ιταλική Αστυνομία.

Για ξυλοδαρμούς και βίαιες πρακτικές που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια κάνει λόγο σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους της ιταλικής αστυνομίας στα κέντρα υποδοχής -και επιρρίπτοντας μερίδιο της ευθύνης στην ΕΕ λόγω της πίεσης που ασκείται στην Ιταλία να επιδείξει «σκληρή» στάση.

Αποκρούει τις αιτιάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας η Ιταλική Αστυνομία, με τον επικεφαλής της Φράνκο Γκαμπριέλι να τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιούνται βίαιες μέθοδοι έναντι των μεταναστών, είτε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους είτε κατά τον επαναπατρισμό τους».

Η Ιταλία έχει γίνει το κυριότερο σημείο άφιξης ανθρώπων που φεύγουν από την Αφρική για να γλιτώσουν τις διώξεις και τη φτώχεια, η πλειονότητα των οποίων διασχίζει τη Μεσόγειο από τη Λιβύη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, διευκρίνισε από την πλευρά της ότι στα κέντρα πρώτης υποδοχής ή hotspots, όπου μεταφέρονται και ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην ιταλική επικράτεια, γίνονται «μόνιμα επισκέψεις από ομάδες της [αντιπροσωπείας της] Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία για να ελέγχονται οι διαδικασίες μεταχείρισης των μεταναστών».

Επιπλέον, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε πρόσφατα δύο κέντρα πρώτης υποδοχής, στο Ποτσάλο της Σικελίας και στον Τάραντα στον νότο, και κατόπιν εξέφερε «θετική γνώμη» για τον τρόπο που δρουν οι ιταλικές αρχές.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε έκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ότι ιταλοί αστυνομικοί καταφεύγουν στη χρήση πρακτικών «που ισοδυναμούν με βασανιστήρια» για να λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων, ενώ επιρρίπτει μέρος της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους όταν φθάνουν στο ιταλικό έδαφος ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους.

«Οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία να εμφανιστεί ‘σκληρή’ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν οδηγήσει σε παράνομες απελάσεις και σε κακοποιήσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια» ανέφερε στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η πολιτική των κέντρων πρώτης υποδοχής έχει ωθήσει τα στελέχη των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας να δρουν πέραν των ορίων της νομιμότητας και να διαπράττουν «σοκαριστικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Ματέο ντε Μπέλις, συντονιστής της έκθεσης της ΜΚΟ.

Σε πολλές από τις 24 μαρτυρίες για την κακομεταχείριση των προσφύγων που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, στελέχη της οποίας πήραν συνολικά 170 συνεντεύξεις, γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς, ακόμη και με τη χρήση γκλομπ που προκαλούν ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι τα κέντρα πρώτης υποδοχής είναι νόμιμα και σε αυτά γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ και οργανώσεις αρωγής επί του πεδίου δεν έχουν κάνει καμιά καταγγελία για τέτοια περιστατικά.

«Κάθε μορφή βίας ή παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι απαράδεκτη και αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε καταγγελία σοβαρά. Θα επικοινωνήσουμε με τις ιταλικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι βάσιμος» επισήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 470.000 μετανάστες και πρόσφυγες -το τελευταίο διάστημα κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική- έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης. Πάνω από 4.000 έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο φέτος στη Μεσόγειο, κατά εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων αρωγής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024