Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UNESCO: «Μαύρη» χρονιά για τη δημοσιογραφία το 2015 με 115 νεκρούς

UNESCO: «Μαύρη» χρονιά για τη δημοσιογραφία το 2015 με 115 νεκρούς

Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας· σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν 115 δημοσιογράφοι, κυρίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, ανακοίνωσε η Unesco. «Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογραμμίζει σε έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.

Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας· σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν 115 δημοσιογράφοι, κυρίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, ανακοίνωσε η Unesco.

«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.

Η Γαλλία, εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo (σκοτώθηκαν 8 δημοσιογράφοι) βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Συρία (σκοτώθηκαν 13 δημοσιογράφοι) και το Ιράκ (10 δημοσιογράφοι).

Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με επτά νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από έξι νεκρούς δημοσιογράφους.

Από το 2006, την χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο.

Μόνο το 2012 καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.

Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά. Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για δικτυακούς τόπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, ιδίως στη Συρία.

Η οργάνωση σημειώνει ότι, αν και ο θάνατος ενός ξένου ανταποκριτή προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο, οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε ποσοστό 95% στην ίδια τους την χώρα.

Η Unesco καταμετρά στον απολογισμό της όλους τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, υποθέτοντας ότι δολοφονήθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους.

Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες (σε ποσοστό 92%) και λιγότερη από μια υπόθεση στις 10 όπου σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος εκδικάζεται σε εθνικά δικαστήρια, υπογραμμίζει η Unesco.

«Συνέπεια: οι εγκληματίες μπορούν να συμπεράνουν πως ό,τι κι αν συμβεί, θα αποφύγουν την Δικαιοσύνη» σημειώνει μετά λύπης η Unesco.

Η 2α Νοεμβρίου επελέγη για να αποτίνεται φόρος τιμής στους δημοσιογράφους Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν που δολοφονήθηκαν στο Μάλι το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024