Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισλανδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Κόμματος Ανεξαρτησίας

Ισλανδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Κόμματος Ανεξαρτησίας

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιόχανεσον ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συντηρητικό Μπιάρνι Μπένεντικτσον, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το Σάββατο. Υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, ο 46χρονος Μπένεντικτσον -το όνομα του οποίου αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers- έχει αρχίσει ήδη να συναντάται με ηγετικά στελέχη των υπολοίπων έξι κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιόχανεσον ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συντηρητικό Μπιάρνι Μπένεντικτσον, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το Σάββατο.

«Αποφάσισα να δώσω στον πρόεδρο του κόμματος της Ανεξαρτησίας την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση υποστηριζόμενη από μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Γιόχανεσον στους δημοσιογράφους.

Ο Μπένεντικτσον, το κόμμα του οποίου κατέλαβε τις 21 από τις 63 έδρες της ισλανδικής Βουλής, μοιάζει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει κυβέρνηση που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, ο 46χρονος Μπένεντικτσον -το όνομα του οποίου αναφέρεται στα λεγόμενα Έγγραφα του Παναμά- διαβεβαίωσε ότι δεν θα «κλείσει καμία πόρτα».

Άρχισε ήδη να συναντάται με ηγετικά στελέχη των υπολοίπων έξι κομμάτων που εξέλεξαν μέλη της ισλανδικής Βουλής.

Εάν οι διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να είναι σκληρές, δεν καρποφορήσουν, ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από τον αρχηγό κάποιου άλλου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις πρόωρες εκλογές του Σαββάτου δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία της δεξιάς, που είχαν συγκροτήσει το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, δεν συγκέντρωσε παρά 29 έδρες και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του Κόμματος των Πειρατών εξασφάλισε 27 έδρες.

Ένα νεοπαγές σχήμα της κεντροδεξιάς, το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, που προέρχεται από το κόμμα της Ανεξαρτησίας, συγκέντρωσε το 10,5% των ψήφων και επτά έδρες. Επομένως «θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί ένας [κυβερνητικός] συνασπισμός χωρίς αυτό», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτολόγος Γκρέταρ Έιτορσον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024