Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην ανατολική Μοσούλη μπήκε ο ιρακινός στρατός, μάχες με την ISIS

Στην ανατολική Μοσούλη μπήκε ο ιρακινός στρατός, μάχες με την ISIS

Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού μπήκαν σε ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, με τους τζιχαντιστές να αντιστέκονται. Είχαν προηγηθεί αεροπορικά πλήγματα από δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της ISIS, ενώ ο ιρακινός πρωθυπουργός είχε απευθύνει μήνυμα στους τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη να «παραδοθούν ή θα πεθάνουν».

Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού μπήκαν σε ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, με τους τζιχαντιστές να αντιστέκονται.

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις έλαβαν θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ιρακινός αξιωματικός.

Είχαν προηγηθεί αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή από δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της ISIS, ενώ ο ιρακινός πρωθυπουργός είχε απευθύνει μήνυμα στους τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη να «παραδοθούν ή θα πεθάνουν».

Tο μεσημέρι της Τρίτης, στρατηγός του ιρακινού στρατού όπως και ανταποκριτής του βρετανικού BBC που είναι ενσωματωμένος στα ιρακινά τάγματα στο μέτωπο της Μοσούλης ανέφεραν πως οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στο Γκοτζιάλι, στις ανατολικές παρυφές της πόλης.

Αναφορές κάνουν λόγο για ισχυρή αντίσταση από την πλευρά των τζιχαντιστών. Ο στρατηγός Σαμί αλ Αρίντι είπε στο Associated Press πως η ISIS έχει στήσει τείχη εκρηκτικών για να εμποδίσει την προέλαση στην πιο κεντρική περιοχή της Καραμά ενώ ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου μιλούσε για εκτόξευση ρουκετών προς την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων.

Παράλληλα, διοικητής των μονάδων των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράκ εισήλθαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης, καταλαμβάνοντας το πρώτο από την έναρξη της γενικής επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου σημαντικό κτίριο στην ιρακινή μητρόπολη.

Στην επιχείρηση για εκδίωξη της ISIS από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ συμμετέχουν οι ιρακινές δυνάμεις, σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής, κουρδικές ομάδες ενώ «παρούσα» δηλώνει και η Άγκυρα. Τις επιχειρήσεις υποστηρίζουν επίσης, δίνοντας πληροφορίες από αέρος, τα μέσα του διεθνούς συνασπισμού που τις ΗΠΑ που επιχειρούν εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Η Μοσούλη του βόρειου Ιράκ και η Ράκα στη Συρία είναι τα δύο κέντρα της ISIS. H οργάνωση είχε εγκαθιδρυθεί ως παράγοντας αστάθειας στην περιοχή καταλαμβάνοντας, μετά από διάφορες περιοχές στο Ιράκ, τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024