Η τζιχαντιστική ISIS διεκδίκησε, μετά από δύο εβδομάδες, την ευθύνη για δολοφονική επίθεση με θύμα έναν 16χρονο στο Αμβούργο της Γερμανίας -ωστόσο οι Αρχές παραμένουν επιφυλακτικές. Η επίθεση είχε γίνει με μαχαίρι στα μέσα Οκτωβρίου εναντίον δύο εφήβων που κάθονταν στο ποτάμι και ο δράστης είχε διαφύγει.

Το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, ένας 16χρονος και μία 15χρονη κάθονταν κάτω από τη γέφυρα Κένεντι στον Άλστερ όταν ξαφνικά ένας άνδρας εμφανίστηκε από πίσω τους και μαχαίρωσε πολλές φορές τον 16χρονο. Έριξε την κοπέλα στο νερό και εξαφανίστηκε.

Ο 16χρονος υπέκυψε στη συνέχεια στα τραύματά του και η κοπέλα βγήκε μόνη της από το νερό. Η αστυνομία δεν είχε διαλευκάνει την υπόθεση και αναζητά ως ύποπτο έναν άνδρα μεταξύ 23 και 25 ετών. {{{ map }}}

Η αναφορά για τον δράστη προέρχεται από την κοπέλα, που ήταν και η μοναδική μάρτυρας του περιστατικού. Η αστυνομία δεν θεωρεί πως έχει λόγο να αμφισβητήσει τη μαρτυρία της, η οποία μιλά για έναν «άνδρα με παρουσιαστικό από χώρα του Νότου και με γένια τριών ημερών». 

Τη νύχτα ωστόσο προς Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ο προπαγανδιστικός βραχίονας της τζιχαντιστικής ISIS, το «πρακτορείο» Amaq, υποστήριξε πως η επίθεση έγινε στο όνομά της.

Το τζιχαντιστικό δίκτυο υποστήριξε πως «ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», όπως αναφέρεται σε δράστες που διενεργούν επιθέσεις εξ ονόματός της, «μαχαίρωσε δύο άτομα στις 16 αυτού μήνα στο Αμβούργο». Ο δράστης, υποστηρίζει το Amaq, «απάντησε με την επιχείρηση αυτή στο κάλεσμα του Ισλαμικού κράτους να μπουν στο στόχαστρο πολίτες του συνασπισμού των χωρών» που επιχειρούν εναντίον της ISIS.

Η αστυνομία ακόμη δεν λαμβάνει θέση για την διεκδίκηση της ευθύνης και για το εάν όντως μπορεί να συνδεθεί το περιστατικό με τζιχαντιστικά δίκτυα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Αμβούργου Τίμο Τσιλ περιορίστηκε στο ότι στην έρευνα συμμετέχουν πλέον και οι υπηρεσίες για αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Τα θολά σημεία στη διεκδίκηση της ευθύνης από την ISIS είναι αφ’ ενός η καθυστέρηση με την οποία έγινε και αφ’ ετέρου πως το κείμενο μιλά για δύο θύματα – η κοπέλα δεν είχε μαχαιρωθεί και είναι σώα. Κατά κανόνα, η ISIS διεκδικεί την ευθύνη επιθέσεων όντως μέσω του διαύλου του Amaq, όμως συνήθως μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ