Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα εντόπισε η ΓΓΔΕ

Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα εντόπισε η ΓΓΔΕ

Λαβράκια έβγαλαν οι διασταυρώσεις στοιχείων -αξιοποιώντας μέσα όπως internet, booking, τηλεφωνικές κρατήσεις- από την ΓΓΔΕ για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, αναδεικνύοντας περίπτωση απόκλισης δηλωθέντων και εκτιμώμενων πραγματικών εσόδων έως και 4,5 εκατ. ευρώ.

Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά την καλοκαιρινή περίοδο εντόπισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω διασταυρώσεων που διενήργησε μεταξύ των στοιχείων που αποδεικνύουν τις πληρότητές τους και τις δηλώσεις τους στην εφορία.

Τα στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΔΕ.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων από τα εκτιμώμενα πραγματικά έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε δηλωθεί μηνιαίος τζίρος μηδέν ή κάποιων δεκάδων ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος πραγματικός ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησαν την έρευνα τους από ένα αρχείο 2.123 καταλυμάτων με βάση στοιχεία που ελήφθησαν και από το υπουργείο Τουρισμού.

Από αυτά τα 1.545 ήταν ξενοδοχεία και τα 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα 901 καταλύματα τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία που σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Ιουνίου θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και τα 1.180 απλογραφικά, ενώ 42 είτε δεν τηρούσαν βιβλία ή ήταν ασαφές σε ποια κατηγορία βιβλίων ανήκαν.

Το επόμενο βήμα για τα στελέχη της ΓΓΔΕ ήταν να συλλέξουν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων αυτών μέσω των ιστοσελίδων τους στο Ιντερνετ, μέσω του Booking, ή δια τηλεφώνου. Μέσω της διαδικασίας αυτής διαπίστωσαν τις πληρότητες τους, αλλά και τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές με τις οποίες χρέωναν τους πελάτες τους.

Στη συνέχεια έγινε διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των καταλυμάτων αυτών τον Ιούλιο. Ειδικότερα με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία εντοπίστηκε δείγμα 525 καταλυμάτων με πλήρη στοιχεία από τα οποία προέκυψε ότι:

– 53 καταλύματα είτε δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ. Σε 10 από αυτούς έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

– 64 είχαν απόκλιση πάνω από 100.000 ευρώ στα δηλωθέντα έσοδά τους.

– 384 είχαν αποκλίσεις χαμηλότερες από 100.000 ευρώ, αλλά πολύ χαμηλά δηλωθέντα έσοδα

Μεταξύ των περιπτώσεων ήταν και κάποιες με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εκτιμώμενων πραγματικών έως 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Ιούλιο.

Επίσης υπήρξαν ενδεικτικές περιπτώσεις όπου ο τζίρος ήταν 18.000 ευρώ το μήνα και τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν δηλώσει έσοδα μηδέν, είτε 174 ευρώ την περίοδο που εμφάνισαν πληρότητα πάνω από 90%.

Ο Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους επαγγελματίες του χώρου είτε να δηλώσουν τα πραγματικά τους έσοδα εντός της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ που λήγει την προσεχή Δευτέρα είτε να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024