Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως έλαβε την Τρίτη, από το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων η χώρα θα μπορεί σε βγει στις αγορές το 2017.

Το πράσινο φως έλαβε την Τρίτη, από το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων η χώρα θα μπορεί σε βγει στις αγορές το 2017.

«Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις-κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου» αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο.

Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως» προσθέτει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024