Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τοπική κάλπη τιμώρησε την κεντροαριστερά στην Χιλή

Η τοπική κάλπη τιμώρησε την κεντροαριστερά στην Χιλή

Με την αποχή να ξεπερνά το 60% ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Χιλή, οι οποίες αποτέλεσαν μια οδυνηρή διαδικασία για την κεντροαριστερά της προέδρου Μπατσελέτ: Ο συνασπισμός της ηττήθηκε από την κεντροδεξιά, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Επόμενη μάχη, οι προεδρικές του 2017.

Με την αποχή να ξεπερνά το 60% ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Χιλή, οι οποίες αποτέλεσαν μια οδυνηρή διαδικασία για την κεντροαριστερά της προέδρου Μπατσελέτ: Ο συνασπισμός της ηττήθηκε από την κεντροδεξιά, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός Nueva Mayoria έφτασε στο 37,09% των ψήφων, έναντι 38,59% του κεντροδεξιού σχήματος Chile Vamos.

«Μητέρα όλων των μαχών» (αν και δεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη) υπήρξε φυσικά το Σαντιάγο, όπου η Καρολίνα Τοά (άλλοτε κυβερνητική εκπρόσωπος) ηττήθηκε με συντριπτικό ποσοστό από τον Φελίπε Αλεσάντρι.

Μια ακόμα σημαντική ήττα ήταν αυτή στην πόλη Προβιδένσια (ανατολικά του Σαντιάγο), όπου στη δημαρχία επέστρεψε ένα γνώριμο πρόσωπο: η Έβελιν Ματέι, η οποία διεκδίκησε για την κεντροδεξιά την προεδρία της Χιλής το 2013.

Μπορεί να ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδίσει την δημοφιλέστατη Μισέλ Μπατσελέτ, ωστόσο, πέτυχε τουλάχιστον να την οδηγήσει σε β’ γύρο, παρά τις προβλέψεις.

»» Μπατσελέτ και Ματέι: Πολιτικοί αντίπαλοι και παιδικές φίλες

Από τους 10 μεγαλύτερους δήμους της Χιλής, η κεντροδεξιά κατάφερε -με συντριπτικό ποσοστό σε ορισμένες περιπτώσεις- να κερδίσει στους οκτώ.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, αφού η δημοτικότητα της κυβέρνησης της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ δεν ξεπερνά το 15%. Μεταρρυθμίσεις που έμειναν στο συρτάρι, άλλες που προχώρησαν αλλά δεν άλλαξαν την καθημερινότητα και υποθέσεις διαφθοράς δεν άργησαν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους Χιλιανούς.

Επόμενη δοκιμασία, κυρίως για την κεντροαριστερά είναι η συνεννόηση για τον ένα και μοναδικό υποψήφιο που θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, το Νοέμβριο του 2017, για την τετραετία 2018-2022.

Με δεδομένο ότι στη Χιλή δεν επιτρέπεται δεύτερη συνεχόμενη προεδρική θητεία, η κεντροαριστερά δεν μπορεί πλέον να κατέβει με την δημοφιλέστατη (πριν από μερικά χρόνια τουλάχιστον) Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κατάφερε μάλιστα να ενώσει στον κεντροαριστερό συνασπισμό της ακόμα και το ιστορικό ΚΚ της Χιλής.

Ζητούμενο επομένως είναι να βρεθεί κάποιος άλλος υποψήφιος ικανός να κρατήσει τον κεντροαριστερό συνασπισμό ενωμένο.

Με τον αέρα της νίκης στις τοπικές κάλπες, η κεντροδεξιά διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την επιστροφή στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα με τον τέως πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να δηλώνει «παρών» για νέα θητεία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024