Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Σχέδιο του Σόιμπλε η επιστροφή στη δραχμή

Τσίπρας: Σχέδιο του Σόιμπλε η επιστροφή στη δραχμή

«Το σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή δεν ήταν σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο France 24 με αφορμή το βιβλίο των γάλλων δημοσιογράφων. «Είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» πρόσθεσε.

«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

Σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019». Απαντώντας στην παρατήρηση ότι η «ριζοσπαστική Αριστερά συνεχίζει να ασκεί πολιτική λιτότητας», σημείωσε: «Το 2015 δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα».

«Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία, λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε, την ίδια στιγμή, να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή εγγυήσεων, μέχρι τώρα, συγκεκριμένα από τη Γερμανία, για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συνήθως, τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας, και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται εν μέσω των παράλληλων κρίσεων, χρέους και μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μία προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές είναι «μία δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι απαραίτητη, υποχρεωτική θα έλεγα» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί. Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός «συνεχίζει να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε ότι «οι χώρες που δεν δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς, θα έχουμε μία ΕΕ α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δεν θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στη de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δραχμές

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί με αφορμή το βιβλίο των δύο γάλλων δημοσιογράφων.

Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο απέτυχε «κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την κ. Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο».

«Θα ήθελα να πω με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μία μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024