Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύσκολες οι συζητήσεις με τη Μόσχα για Συρία και Ουκρανία, λέει η Μέρκελ

Δύσκολες οι συζητήσεις με τη Μόσχα για Συρία και Ουκρανία, λέει η Μέρκελ

«Κάποια» πρόοδο στο ζήτημα της Ουκρανίας κατέγραψαν οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο, με το μέτωπο ωστόσο στο Συριακό να είναι ακόμη δυσκολότερο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών μετά τις συναντήσεις. Έτοιμος για παράταση της παύσης των επιδρομών στη Συρία εμφανίστηκε ο Πούτιν. Στο ζήτημα της Ουκρανίας, στόχος είναι η ανάπτυξη οδικού χάρτη εφαρμογής του Μινσκ -κάτι που, κατά το Βερολίνο, είναι επίσης δύσκολο- ενώ η Γαλλία μίλησε για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

«Κάποια» πρόοδο στο ζήτημα της Ουκρανίας κατέγραψαν οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο, με το μέτωπο ωστόσο στο Συριακό να είναι ακόμη δυσκολότερο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών μετά τις συναντήσεις. O Πούτιν εμφανίστηκε ανοικτός σε παράταση της παύσης των επιδρομών στη Συρία.

Στο ζήτημα της Ουκρανίας, στόχος είναι η ανάπτυξη οδικού χάρτη εφαρμογής του Μινσκ -κάτι που, κατά το Βερολίνο, είναι επίσης δύσκολο- ενώ η Γαλλία μίλησε για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

H τετραμερής στο Βερολίνο τελείωσε τη νύχτα προς Πέμπτη και ήταν η πρώτη συνάντηση των τεσσάρων ηγεσιών (το «σχήμα Νορμανδίας») σε έναν χρόνο. Ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη γερμανική πρωτεύουσα εδώ και τρία χρόνια, ενώ η παρουσία του στο ίδιο τραπέζι με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήρθε μετά την ακύρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι λόγω διαφωνιών για Συρία και Ουκρανία.

Το γαλλογερμανικό δίδυμο πίεσε τη Μόσχα να παρατείνει την παύση στις επιδρομές στη Συρία και να σταματήσει τα πλήγματα σε περιοχές αμάχων.

«Συμφωνούμε πως η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά όχι με κόστος το να χάσουν τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι και να υποφέρουν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα» είπε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε δύσκολες τις συνομιλίες με τον Πούτιν για το Συριακό.

Και οι δύο ευρωπαϊκές ηγεσίες μίλησαν για εγκλήματα στη Συρία, με την μεν γερμανίδα καγκελάριο να περιορίζεται σε «εγκληματική δραστηριότητα, εγκλήματα εναντίον αμάχων» ενώ ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιήσε την ακόμη βαρύτερη φράση «εγκλήματα πολέμου».

Από την πλευρά της Μόσχας, σε ξεχωριστές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως είναι έτοιμος να παρατείνει την παύση στις επιδρομές στη Συρία.

Η ρωσική πλευρά πρότεινε επίσης επίσπευση της υιοθέτησης νέου συριακού Συντάγματος με στόχο το στήσιμο κάλπης.

Ψάχνοντας οδικό χάρτη για το Μινσκ

Όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία συμφώνησαν να σχεδιάσουν ένα χρονοδιάγραμμα τον Νοέμβριο για την υλοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, ανέφερε από την πλευρά του ο ιυκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτός ο οδικός χάρτης θα πρέπει να ακολουθήσει την σειρά υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ και να εγγυάται την υιοθεσία τους» είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Ποροσένκο, αναφερόμενος στη Συμφωνία του Μινσκ που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015 για τον τερματισμό του πολέμου.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην απόσυρση των στρατευμάτων της Ουκρανίας και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε τέσσερις νέες περιοχές στα σύνορα όπου γίνονται οι σφοδρότερες μάχες, στη περιοχή Ντονμπάς.

Στη συνάντηση στο Βερολίνο, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι επιτηρητές της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα μπορούν να φέρουν προσωπικό οπλισμό και ότι οι δράσεις τους δεν θα εμποδίζονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024