Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι ελληνική, επικίνδυνη όποια άλλη σκέψη

ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι ελληνική, επικίνδυνη όποια άλλη σκέψη

Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως η Θράκη είναι ελληνική και πως οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.

Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως η Θράκη είναι ελληνική και πως οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξής: «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

» Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

» Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων

Προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία, χαρακτηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη τις τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το τουρκικό «Εθνικό Συμβόλαιο» του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νεο-οθωμανού ιστορικού, που παραγνωρίζει πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ο αιώνα, και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους», δήλωσε η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα και πρόσθεσε πως διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

«Η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα», συμπλήρωσε η βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ρωτά την Επιτροπή: «Με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πως κρίνει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου; Προτίθεται να συμπεριλάβει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην επόμενη έκθεση προόδου για την Τουρκία;»

«Θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη αφέλεια, το νέο παραλήρημα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις των συνόρων στην περιοχή, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, να θεωρούνται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, όπως καθησυχάζουν η κυβέρνηση, αλλά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή της Α.Μεσογείου και της Μ.Ανατολής και το ρόλο που παίζουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο κ. Ερντογάν βαδίζει τελευταία σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια. Με τις σημερινές απαράδεκτες δηλώσεις του, με τις οποίες αμφισβήτησε το ισχύον διεθνές καθεστώς των συνόρων, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΕΝΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να αμφισβητεί ευθέως το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που έχουν καθορίσει τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Είναι, εντούτοις, απαίτηση της διεθνούς κοινότητας ο απόλυτος σεβασμός των συνόρων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η Θράκη είναι ελληνική, ό,τι και αν ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024