Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μετασεισμών συνέχεια στην Ήπειρο, επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Μετασεισμών συνέχεια στην Ήπειρο, επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Μία ακόμη νύχτα στους δρόμους πέρασαν κάτοικοι των Ιωαννίνων και των χωριών στο Πάπιγκο, καθώς οι μετασεισμοί -ακόμα και 4,3 βαθμών- συνεχίζονται. Οι επιστήμονες παρακοιλουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι το απόγευμα θα υπάρχουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την πορεία. Μετακινήθηκε το όρος Μιτσικέλι.

Μία ακόμη νύχτα στους δρόμους πέρασαν αρκετοί κάτοικοι των Ιωαννίνων και των χωριών στο Πάπιγκο, καθώς οι μετασεισμοί -ακόμα και 4,3 βαθμών- συνεχίζονται.

O χάρτης του Γευδυναμικού Ινστιτούτου με τη δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στην περιοχή της Ηπείρου:

Σήμερα, Δευτέρα, δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.

Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών.

Από τη Δευτέρα έως και τηυν Τετάρτη 19 Οκτωβρίου δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.

Μετακινήθηκε το όρος Μιτσικέλι

Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών του Ασεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο σεισμός είχε σαν συνέπεια να μετακινηθεί το όρος Μιτσικέλι, το οποίο ανήκει στην Πίνδο, προς τα δυτικά.

Τι λένε οι επιστήμονες

Φυσιολογική χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων στην περιοχή.

«Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περάσουν όμως 48 ώρες για να έχουμε επαρκή δεδομένα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ είχαμε μια πληθώρα, έναν καταιγισμό σεισμών μικρότερου μεγέθους, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 200 σεισμοί. Το φαινόμενο αυτό έχει προσδώσει στον σεισμό μια φοβερή ιδιαιτερότητα, δηλαδή αντί να αδειάζει σιγά σιγά ενέργεια ο σεισμογόνος χώρος άδειασε απότομα και αυτό μας έβαλε σε υποψίες ότι πιθανώς αυτό το απότομο άδειασμα να προκάλεσε ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, βλέπουμε όμως ότι αυτή η ιδιομορφία της πρώτης μέρας αποκαθίσταται σταδιακά την δεύτερη ημέρα οπότε είχαμε λιγότερους σεισμούς. Βλέπουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά έχουμε απόσταση ακόμα μέχρι να προσδιορίσουμε ότι είμαστε σε μία κατάσταση η οποία αποσβαίνεται» ανέφερε.

Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν σε συναγερμό μετά τα 5,3 του Σαββάτου ανέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους – ειδικά το πρώτο 24ωρο – οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί ήταν:

  • Το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων.
  • Το ότι η περιοχή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών.
  • Η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 βαθμών. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε.
  • Το ότι είχαμε ανώμαλη γέννεση μεγάλων μετασεισμών μέτα την πρώτη δόνηση

Όλες αυτές οι ενδείξεις δεν ήταν ευοίωνες αν και δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα όλα τα παραπάνω κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024