Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζόνσον: Άχρηστη έννοια η εναία αγορά, η συμφωνία μας θα είναι καλύτερη

Τζόνσον: Άχρηστη έννοια η εναία αγορά, η συμφωνία μας θα είναι καλύτερη

Αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις βουλευτών στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών -και «πρωτεργάτης του Brexit»- Μπόρις Τζόνσον απέρριψε μεν ως «όλο και πιο άχρηστη» την «έννοια» της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, λέγοντας ωστόσο παράλληλα ότι η Βρετανία θα διατηρήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα με συμφωνία «ίσης ή ακόμη και μεγαλύτερης αξίας». Όσον αφορά τη διασύνδεσή της με την ελευθερία μετακίνησης, είπε πως η δεύτερη «δεν είναι γραμμένη σε πέτρα».

Αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις βουλευτών στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών -και «πρωτεργάτης του Brexit»- Μπόρις Τζόνσον απέρριψε μεν ως «όλο και πιο άχρηστη» την «έννοια» της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, λέγοντας ωστόσο παράλληλα ότι η Βρετανία θα διατηρήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα με συμφωνία «ίσης ή ακόμη και μεγαλύτερης αξίας».

Όσον αφορά τη διασύνδεσή της με την ελευθερία μετακίνησης, είπε πως η δεύτερη «δεν είναι γραμμένη σε πέτρα».

Μιλώντας την Πέμπτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι «διαψεύστηκαν, και θα συνεχίζουν να διαψεύδονται οι Κασσάνδρες του Brexit».

Στην εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσή του στα μέλη του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές ανέκριναν σκληρά τον ΥΠΕΞ κυρίως όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη νέα σχέση με την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελευθερία μετακίνησης (που για τη Βρετανία μεταφράζεται σε εγκατάσταση υπηκόων από φτωχότερες χώρες της ΕΕ, που είχε ενταχθεί στη «θεματική» του μεταναστευτικού στην εκστρατεία για το Brexit).

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην επιθυμία να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και στο να παραμείνουμε ανοικτή σε «ικανούς και ταλαντούχους» από όλο τον κόσμο» είπε ο Τζόνσον. «Είναι στη φαντασία ορισμένων ότι η ελεύθερη μετακίνηση είναι γραμμένη στην πέτρα των ευρωπαϊκών κανόνων» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το μείζον, δηλαδή τους όρους που θα διέπουν την οικονομική και εμπορική σχέση Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι «ο όρος ενιαία αγορά είναι όλο και περισσότερο άχρηστος, εμείς θα έχουμε συμφωνία που θα είναι της ίδια ή και μεγαλύτερης αξίας».

Δείχνοντας στη διαπραγματευτική δυναμική μεταξύ των δύο πλευρών, και συγκεκριμένα για το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» του τραπεζικού Σίτι, ο Τζόνσον είπε πως «κάθε προσπάθεια [από την ευρωπαϊκή πλευρά] να τιμωρηθεί ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός τομέα δεν έχει οικονομικό νόημα για την Ευρώπη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024