Αλλαγές στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να συζητήσει τεχνικές αλλαγές στο πλαίσιο των αγορών ομολόγων στις οποίες προβαίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά η λήψη αποφάσεων ίσως αναβληθεί για τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα κρίνει αν θα επεκτείνει το πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο του 2017, δήλωσαν πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να συζητήσει τεχνικές αλλαγές στο πλαίσιο των αγορών ομολόγων στις οποίες προβαίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά η λήψη αποφάσεων ίσως αναβληθεί για τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα κρίνει αν θα επεκτείνει το πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο του 2017, δήλωσαν πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Οι συμβιβαστικές προτάσεις (για τις αλλαγές στο πλαίσιο) μπορεί να περιλαμβάνουν την προσωρινή και μερική χαλάρωση του κανόνα, βάσει του οποίου οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ κατά χώρα πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος της οικονομίας της, δήλωσαν οι πηγές. Αυτό θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει τις αγορές γερμανικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, εγείροντας τον κίνδυνο νέας σύγκρουσης με το Βερολίνο, το οποίο υποστηρίζει ήδη ότι η ΕΚΤ επιδοτεί χώρες με μεγάλα χρέη.
Άλλες προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αγορά περιορισμένου ύψους ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (είναι σήμερα αρνητικό, -0,4%), τα οποία αποκλείονται με τους σημερινούς κανόνες και την αγορά μεγαλύτερου ποσοστού κάθε μεμονωμένης έκδοσης ομολόγων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει τίτλους ύψους 80 δισεκ. ευρώ τον μήνα, ακόμη κι αν αποφασίσει την παράταση του προγράμματος πέραν της σημερινής προθεσμίας λήξης τον Μάρτιο του 2017. Επειδή, όμως, οι τεχνικές αλλαγές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αν θα παραταθεί το πρόγραμμα, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν τον συνδυασμό των δύο αποφάσεων, εξήγησαν οι πηγές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
- LIVE: Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ
- Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια: Μίνι καύσωνας και μετά βροχές και καταιγίδες
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ
- Ολυμπιακός: Η 11άδα του για το φιλικό παιχνίδι με τη Φορτούνα Σιτάρντ
- Είδαμε (κι εμείς) την «Οδύσσεια» – Το ομηρικό πνεύμα διέπει την ταινία, αλλά δεν πρωταγωνιστεί
- Φωτιά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Σηκώθηκαν 3 εναέρια μέσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442