Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και αποσυμφόρηση της Λέσβου τέθηκαν ως πρώτες προτεραιότητες στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, διάρκειας περίπου επτά ωρών, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Λέσβο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Ευρεία σύσκεψη διάρκειας περίπου επτά ωρών, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Λέσβο, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας συμφωνήθηκε:

  • Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου
  • Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου – προσφυγών
  • Η δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατόπιν άδειας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου
  • Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια
  • Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων
  • Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Γ.Μουζάλας και Ν.Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τ.Κουίκ, ο γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Γιαννέλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ.Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπ.Γαληνός, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας κ.κ. Τρακέλης και Βγιόλατζης, ο συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το Προσφυγικό, υποστράτηγος Κ.Φλώρου και οι βουλευτές Λέσβου, κ.κ. Πάλλης, Αθανασίου και Τάσσος.

Σε δηλώσεις της, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Β.Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, επισήμανε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου για την εξέταση των αιτήσεων σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.

«Οι νησιώτες του Β. Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος, όλο αυτόν τον καιρό για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου ζητήματος με επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές. Ζητήσαμε εισοδηματικά και αναπτυξιακά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων και την ανακούφιση των νησιωτών – και βεβαίως ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης είναι ένα αυτονόητο μέτρο για τους νησιώτες που έχουν σταθεί όλο αυτόν τον καιρό πολύ ψηλά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» ανέφερε η κ. Καλογήρου.

Στην ερώτηση αν βρέθηκε συγκεκριμένα για την Λέσβο κάποια λύση με δεδομένο ότι «έχουμε τουλάχιστον 2.000 μετανάστες παραπάνω, περίπου» η κ. Καλογήρου απάντησε πως «γι’ αυτό ακριβώς επισημάναμε την ανάγκη αποσυμφόρησης και την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου, ώστε στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το νησί»

Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το «πού θα πάνε οι μετανάστες από την Λέσβο», είπε ότι «σύμφωνα με τη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, σε όλες τις λύσεις οι οποίες είναι εφικτές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024