Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περί τα 30 και μορφωμένος ο μέσος αλλοδαπός τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους

Περί τα 30 και μορφωμένος ο μέσος αλλοδαπός τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους

Πολύ πιο μορφωμένοι απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα είναι οι αλλοδαποί που στρατολογεί το ισλαμικό Κράτος, αποκαλύπτει έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία βασίστηκε σε εσωτερικά στοιχεία της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν τη χώρα διαμονής, την εθνικότητα, το επίπεδο μόρφωσης ακόμη και την προηγούμενη εμπειρία στον τζιχαντισμό και τη γνώση της σαρίας, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας αυτής.

Πολύ πιο μορφωμένοι απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα είναι οι αλλοδαποί που στρατολογεί το ισλαμικό Κράτος, αποκαλύπτει έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία βασίστηκε σε εσωτερικά στοιχεία της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Ανακαλύψαμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν αναζητεί να στρατολογήσει αλλοδαπούς μεταξύ των φτωχών και των λιγότερο μορφωμένων, αλλά μάλλον το αντίθετο», σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, η οποία βασίστηκε στη διαρροή εσωτερικών στοιχείων της ISIS που αφορούσαν 3.803 νεοσύλλεκτους.

Πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν τη χώρα διαμονής, την εθνικότητα, το επίπεδο μόρφωσης ακόμη και την προηγούμενη εμπειρία στον τζιχαντισμό και τη γνώση της σαρίας, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας αυτής, αφιερωμένης στην οικονομική κατάσταση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις είναι ότι τα πρόσωπα αυτά είναι κάθε άλλο παρά αμόρφωτα», τονίζεται στην έκθεση, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα «ρίχνει φως» στο προφίλ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η πλειονότητα των αλλοδαπών που στρατολογήθηκαν την περίοδο 2013- 2014 «ήταν Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είχε συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, επισημαίνοντας ότι η μέση ηλικία των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είναι τα 27,4 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 43,3% είχε ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 25,4% είχε φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Μόνο το 13,5% είχε ολοκληρώσει μόνο την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μόλις το 1,3% των νεοσύλλεκτων δήλωσε αγράμματο. Το υπόλοιπο 16,3% δεν έδωσε στοιχεία για τη μόρφωσή του.

Οι αλλοδαποί που στρατολογεί το Ισλαμικό Κράτος και προέρχονται από τη Αφρική, τη Νότια και την Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή είναι πιο μορφωμένοι από τους συμπατριώτες τους. Η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι προτού ενταχθεί στην οργάνωση εργαζόταν, προσθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αλλοδαποί επίδοξοι τζιχαντιστές μεταβαίνουν στη Συρία έχοντας «διάφορους» σκοπούς: «Κάποιοι επιθυμούν να βοηθήσουν τη διοίκηση της οργάνωσης, άλλοι πάνε επιθυμώντας να βάλουν τέλος στη ζωή τους προσφέροντας (στο Ισλαμικό Κράτος) και άλλοι θέλουν απλώς να πολεμήσουν».

«Το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να ασχοληθούν με διοικητικά θέματα, αλλά και των υποψήφιων βομβιστών αυτοκτονίας αυξάνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο μόρφωσης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιθωριοποίηση «φαίνεται να ενέχει έναν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης», ενώ τονίζει ότι η «ανεργία» είναι μια από τις βασικότερες αιτίες που ωθεί τους νέους στο Ισλαμικό Κράτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024