Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάλλοι αριστεροί θα ψηφίσουν Ζιπέ για να μη βγει ο Σαρκοζί

Γάλλοι αριστεροί θα ψηφίσουν Ζιπέ για να μη βγει ο Σαρκοζί

Ο εφιάλτης στοιχειώνει τους ψηφοφόρους της γαλλικής Αριστεράς: μια επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην εξουσία. Για να περιορίσουν τον κίνδυνο, ορισμένοι - αρκετοί στην πραγματικότητα - σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς στις 20 και τις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ipsos-Sopra/Le Monde, 6% έως 7% των ψηφοφόρων της Αριστεράς δηλώνουν ότι είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου της Δεξιάς.

Ο εφιάλτης στοιχειώνει τους ψηφοφόρους της γαλλικής Αριστεράς: μια επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην εξουσία. Για να περιορίσουν τον κίνδυνο, ορισμένοι – αρκετοί στην πραγματικότητα – σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς στις 20 και τις 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ipsos-Sopra/Le Monde, 6% έως 7% των ψηφοφόρων της Αριστεράς δηλώνουν ότι είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου της Δεξιάς.

Το φαινόμενο τροφοδοτεί τις πολιτικές συζητήσεις εδώ και πολλές ημέρες και έχει ανησυχήσει αρκετά τον Νικολά Σαρκοζί ώστε να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Αλέν Ζιπέ για απιστία μέσω της έκκλησής του σε συσπείρωση που περιλαμβάνει και τους απογοητευμένους του «Ολαντισμού».

Η πολωτική του προσωπικότητα, η συχνή προσφυγή του σε θέματα προσφιλή στην Ακροδεξιά, οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στην απειλούμενη ταυτότητα της Γαλλίας και στους Γαλάτες προγόνους, οι αμφιβολίες για την ακεραιότητά του εξαιτίας των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων εναντίον του κινητοποιούν εναντίον του εκείνους που είχαν χαρεί με τη νίκη του 2012 του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, του «φυσιολογικού προέδρου» (Monsieur Normal).

Πέντε χρόνια αργότερα και απέναντι σε έναν αμφιλεγόμενο απολογισμό κοινωνικής πολιτικής, που επισφραγίζεται από ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας, πολλοί παραδέχονται εκ προοιμίου την ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου 2017.

Διατηρούν ωστόσο την ελπίδα ότι μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή ενός σεναρίου μονομαχίας ανάμεσα στον Σαρκό και τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο.
«Όλοι προβλέπουν βαριά ήττα της Αριστεράς», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ζεράρ Γκρινμπέρ.

«Το βασικό μου κίνητρο είναι να υψώσω φραγμό στον Νικολά Σαρκοζί. Είμαι πραγματιστής, πρέπει να αποκλείσουμε τους επικίνδυνους ανθρώπους και αυτός είναι τέτοιος», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ερίκ, ένας καθηγητής Γυμναστικής σε λύκειο των παρισινών περιχώρων, ο οποίος έχει την πρόθεση να παραβιάσει τις αριστερές του πεποιθήσεις για να πάει να ψηφίσει τον Αλέν Ζιπέ, αλλά προτιμά να μη δώσει το όνομά του φοβούμενος εχθρικές αντιδράσεις από το περιβάλλον του.

Οι φίλοι της 18χρονης Ματίλντ της είπαν ότι είναι «τρελή» όταν έμαθαν ότι θα ψηφίσει Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές.

Η Λορ, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, είναι ακόμη διστακτική. «Ήμουν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της πενταετίας του Νικολά Σαρκοζί και φοβάμαι ότι μπορεί να με αναγνωρίσουν».

Για να έχει κανείς δικαίωμα ψήφου στις προκριματικές της Δεξιάς πρέπει να πληρώσει 2 ευρώ και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι συμμερίζεται «τις ρεπουμπλικανικές αξίες της Δεξιάς και του Κέντρου». Αυτό μπορεί να κρατήσει ορισμένους σε απόσταση…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024