Κυρίτσης: Πρέπει να επιτυχανθούν οι διαδικασίες ασύλου για τους πρόσφυγες
Επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση με την ενίσχυση του προσωπικού και των επιτροπών ώστε να προχωρήσει και η αποσυμφόρηση στα νησιά, τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση με την ενίσχυση του προσωπικού και των επιτροπών ώστε να προχωρήσει και η αποσυμφόρηση στα νησιά, τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλά σημείωσε πως πρόκειται για μια περίπλοκη, σκληρή νομική διαδικασία. Υπενθύμισε ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν 400 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν το έπραξαν όλες, παρά την πίεση που ασκούν η Κομισιόν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορροφητικότητα των κονδυλίων από την ΕΕ, ενώ σημείωσε πως, καθώς δεν υπήρχαν διαδικασίες, πρωτόκολλα και προγράμματα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, γίνονται προσαρμογές σε υπάρχοντα προγράμματα βοήθειας και φύλαξης των συνόρων για να εκταμιευθούν κονδύλια.
Τόνισε πως, πέραν της αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων και όσων λαμβάνουν άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, προτεραιότητα είναι να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία -κάτι που θα γίνει από τη Δευτέρα- και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για την αντιμετώπιση του χειμώνα.
Ανέφερε, τέλος, πως οι αιτήσεις ασύλου που εγκρίνονται μέχρι τώρα αφορούν περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Eurovision προσήλκυσε 35 εκατομμύρια λιγότερους τηλεθεατές λόγω του μποϊκοτάζ για τη συμμετοχή του Ισραήλ
- Επίθεση των ΗΠΑ σε ραντάρ του Ιράν μετά από κατάρριψη drones
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αν προκληθούμε
- Η NSA φέρεται να προετοιμάζει το Mythos της Anthropic για χρήση σε κυβερνοεπιθέσεις
- Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν βρέφος κοντά στη Χεβρώνα με σφαίρα στο πρόσωπο – Τραυματίστηκαν και οι γονείς
- Παναθηναϊκός: Τα δεδομένα για Σλούκα και Λεσόρ ενόψει του Game 3
- Οι μαύροι ρινόκεροι επέστρεψαν σε εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε
- Θερμή υποδοχή στην Κρήτη για την Εθνική Ομάδα (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-uvejs-bektas-2156172269-34066858-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442