Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει τις αιτιάσεις του Ιράκ για κατοχή η Τουρκία

Απορρίπτει τις αιτιάσεις του Ιράκ για κατοχή η Τουρκία

Αντικρούει η Τουρκία το «κατηγορώ» του Ιράκ για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της στο ιρακινό έδαφος, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης. Η αντίδραση της Βαγδάτης -η οποία δηλώνει ότι θα φέρει το ζήτημα στον ΟΗΕ- έρχεται μετά τη νέα παράταση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Αντικρούει η Τουρκία το «κατηγορώ» του Ιράκ για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της στο ιρακινό έδαφος, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης.

Η αντίδραση της Βαγδάτης -η οποία δηλώνει ότι θα φέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη- έρχεται μετά τη νέα παράταση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι προειδοποίησε την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το να διατηρεί στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος.

Τα περισσότερα από τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στην βάση Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, όπου βοηθούν στην εκπαίδευση ιρακινών Κούρδων πεσμεργκά και σουνιτών μαχητών.

«Το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου αφότου το ιρακινό Κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την τουρκική παρουσία καταγγέλλοντας παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας και ζητώντας την απόσυρση των 2.000 Τούρκων στρατιωτών.

«Οι αξιωματούχοι της Βαγδάτης έχουν επισκεφτεί αυτό το στρατόπεδο και έχουν χορηγήσει οικονομική στήριξη σε αυτό κατά το παρελθόν», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την παράταση κατά τουλάχιστον ένα έτος των στρατιωτών επιχειρήσεων εκτός συνόρων. Ακολούθησε η αντίδραση του ιρακινού Κοινοβουλίου, και τα δύο γειτονικά κράτη ανακάλεσαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στο πλαίσιο της εντεινόμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις για τη Λωζάννη είναι εξίσου προβληματικές και για τη Βαγδάτη: «Υπαναχώρηση» θα σήμαινε επιστροφή στα σύνορα στα οποία αποσκοπούσε ο Κεμάλ, τα οποία περιλάμβαναν και εδάφη στην περιοχή της Μοσούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024