Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Συριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «εποχή των πάγων» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

Το Συριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «εποχή των πάγων» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

Με φόντο τις συνεχιζόμενες επιδρομές στο Χαλέπι και τη συνεχή επιδείνωση στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για προσχέδιο ψηφίσματος στο Συριακό - το οποίο πάντως έχει ελάχιστες ελπίδες να προχωρήσει, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Ρωσίας. Πολικό κλίμα στη διπλωματία, με τις ΗΠΑ να κόβουν τη συνεργασία για το Συριακό με τη Μόσχα, ενώ ισλαμιστές μιλούν για θάνατα ηγετικού στελέχους στη Συρία που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα.

Με φόντο τις συνεχιζόμενες επιδρομές στο Χαλέπι και τη συνεχή επιδείνωση στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για προσχέδιο ψηφίσματος στο Συριακό – το οποίο πάντως έχει ελάχιστες ελπίδες να προχωρήσει, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, η διένεξη έχει δηλητηριάσει τόσο το διεθνές σκηνικό που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία για τη Συρία ενώ, ως μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, η Μόσχα είχε προχωρήσει σε αναστολή συμφωνίας για το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το προσχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε από τη Γαλλία, η οποία είχε επικρίνει σφοδρά τη Ρωσία για την στάση της τις προηγούμενες ημέρες και είχε δείξει πως σκοπός της ήταν να φέρει «ενώπιον των ευθυνών τους» όλους τους παράγοντες στο Συριακό.

Το κείμενο ζητά επιστροφή στην εκεχερία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με πρόβλεψη για «περαιτέρω μέτρα» -δηλαδή, κυρώσεις- σε περίπτωση που «κάποια πλευρά δεν τηρήσει την εκεχειρία».

Στο προσχέδιο ζητείται επίσης η απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Χαλέπι – ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται από τη συριακή αεροπορία, με την συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας. Το σημείο αυτό δεν δημιουργεί πολλές ελπίδες για την τελική τύχη του προσχεδίου.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σημείωσε πως έχει «ανησυχίες για το αν είναι λειτουργικό» το προσχέδιο ψηφίσματος.

Ο Τσούρκιν υπερασπίστηκε τη ρωσική δραστηριότητα στη Συρία, αρνούμενος για άλλη μία φορά πως τα ρωσικά μαχητικά πλήττουν αμάχους και λέγοντας πως «αν δεν είχε υπάρξει ρωσική εμπλοκή, θα ανέμιζαν μαύρες σημαίες στη Δαμασκό» -δείχνοντας στην τζιχαντιστική ISIS.

«Νεκρό» στέλεχος της Αλ Κάιντα -Στους 32 οι νεκροί στη Χασάκα

Όσον αφορά τις εξελίξεις επί του εδάφους, επιδρομή του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στην Ιντλίμπ έθεσε στο στόχαστρο υψηλόβαθμο στέλεχος ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Το Πεντάγωνο περιορίστηκε στον στόχο και δεν επιβεβαίωσε, μέχρι να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πλήγματος, αν όντως εξοντώθηκε το στέλεχος.

Αναφορές ωστόσο τόσο από την οργάνωση συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων όσο και από τους ίδιους τους ισλαμιστές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν ότι το στέλεχος, ο Άμπου αλ Φάρατζ αλ Μάσρι, όντως έχασε τη ζωή του στο πλήγμα.

Την ίδια στιγμή, ο απολογισμός από την επίθεση της ISIS σε γάμο στην Χασάκα έχει ανέβει στους 32 νεκρούς, σύμφωνα ιατρικές πηγές που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην επίθεση καμικάζι στο χωριό Ταλ Ταουίλ, βόρεια της Χάσακα, όπου γινόταν ο γάμος ενός μέλους κουρδικού κόμματος, οι τραυματίες έφταναν περίπου τους 100.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024